latinica  ћирилица
11/09/2019 |  18:57 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Koliko bh. ISIL-ovaca čeka na deportaciju iz Sirije?

Informacija zapadnih službi da oko 500 bh. ISIL-ovaca čeka deportaciju iz Sirije, nije uznemirila vlast u Sarajevu niti bezbjednosne agencije. Umjesto ozbiljne analize i još ozbiljnije pripreme za prihvat, oni i dalje podatke skrivaju ili ih drastično umanjuju – i tvrde od 50 do 150, zajedno sa ženama i djecom, zavisno od toga ko i pred kim podatke koristi. Slično je "neupućeno" bilo Sarajevo i prije tačno 18 godina – kada je u najkrvavijem terorističkom napadu na Njujork i Vašington ubijeno gotovo 3.000 ljudi. Ispostavilo se da je od 19 terorista koji su napad počinili, čak pet vodećih imalo bh. državljanstvo.

Sarajevska patološka "neupućenost" kada je o bh. terorizmu i terorističkim bh. "potencijalima" riječ! Decenijama su drugi upozoravali kako je BiH "rasadnik" pošasti novog doba. A BiH je bila bez bilo kakve valjane reakcije! Godinama upozoravaju kako je mala BiH četvrta zemlja u svijetu po procentu zloglasnih "ISIL-ovaca". No "matica" je "bezbrižno" ćutala! Ili prisiljena da nešto ipak kaže i učini, zastrašujuće brojke minimizirala, a posljedice prikrivala.
Praksa je nastavljena i kada su ozloglašeni teroristi i vjerski militanti, po naredbi velike Amerike, krenuli u drugom smjeru! Opet u pokušaju da prijeteći bezbjednosni ISIL-ov "cunami" minimizira i zataška, bh. vlast i bezbjednjaci mijenja podatke. I nikako da se međusobno, pa čak ni sami sa sobom, dogovore koliko to bh. državljana, na deportaciju u Siriji čeka! 

- U ovom trenutku u Siriji su još 104 ili 106 građana BiH od čega su pola muškarci, a pola su žene i djeca - istakao je krajem aprila Denis Zvizdić, presjedavajući Savjeta Ministara u tehničkom mandatu.

A dva mjeseca kasnije i bez ijedne deportacije.

- Postoji još 52 ili 54 državljanina BiH od čega su polovina žene i djeca - poručio je tada Zvizdić.

Gdje li je samo "obaviješteni" Zvizdić "crpio" informacije!? Na istom “"zvorištu" kao i ministar bezbjednosti u Kabinetu mu, očigledno nije! Јer ministrove "oscilacije" u istom vremenskom intervalu, mnogo su veće! Od 25 do 115, uvjeravao je u svojim estradnim istupima, "dobro" operativno "potkovan" Dragan Mektić. Kao da je riječ o pijačnim proizvodima, a ne opasnim terorističkim potencijalima koji će uskoro zakoračiti na bh. tlo. U svom "zabavljačkom" maniru znao i da odgovori:

- To jedino da odem dole pa da vidim, pa da vratim se odozdo. Pa svako onaj za koji postoji osnov sumnje da je počinio bilo kakvo krivično djelo biće procesuiran - istakao je Mektić. 

Možda bi i bili procesuirani i za monstruozne zločine minimalnom kaznom presuđeni, da Mektić, Zvizdić i ini "znaju" koliko se bh. "ISIL-ovaca" uopšte vratilo matici. 46 - tvrdio je Zvizdić prije nego je postao dvostruki predsjedavajući. 60 – kazivao je Mektić, prije nego je iskusio čari tvitera. A onda su "paralelni" Zvizdić zauzet presjedanjem iz jedne u drugu fotelju i "tviteraš" Mektić okupiran komentarisanjem svega i svačega, samo ne svog sektora i posla, na prekaljene bh. teroriste u Siriji i na domaćem tlu zaboravili. No njihov posao odrađuju zapadne službe. I očigledno bolje od njih znaju šta im se u matici dešava. Blizu 100 terorista iz Sirije, već je u BiH, podatak je stranih službi. Na radaru im još oko 500 bh državljana, ali u Siriji. 

 - Problem je sa time ko je ostao u Siriji i Iraku i ko će doći. A upravo Bosna ima najveću grupu ljudi koja se tamo nalazi i čeka na povratak - napomenuo je  Adrijan Štuni.

I svi oni otišli su iz BiH, ili kao državljani BiH iz drugih zemalja, prije svih Austrije, Švedske, Njemačke, Danske, Belgije.... I nema sumnje da će ih, kada u Sirijskim kampovima, za diobu na red stignu, isporučiti upravo u BiH. U Siriji je prema Štunovim podacima rođeno i najmanje 80-oro djece. Tamo su i njihove majke, bh. državljanke, potom djeca koju su iz BiH u Siriju odveli. Neki od njih već tinejdžeri prošli obuke DŽihadi DŽona.

- Ono što posebno treba da zabrinjava što u ovom trenutku preko 130 boraca, 130 državljana BiH se nalazi u pokrajini Idlib, pod komandom Al Kaidine vojne formacije Nusra fronta i pod komandom je Nusreta Imamovića koji je sa dva biometrijska pasoša BiH i sa lažnim podacima u jednom od njih otišao - riječi su DŽevada Galijaševića, eksperta za terorizam.

No slaba vajda na sva upozorenja, kada je na sceni političko-bezbjednosno paktiranje bh vlasti sa dokazanim, ili potencijalnim teroristima. Јer i prije 18 godina, kada su teroristi srušili američke "kule blizankinje" CIA je, samo dan ili dva kasnije i ne slučajno, depešu, uputila nikom drugom do BiH. U njoj 19 imena terorista za provjeru. Od njih 19, čak pet su bili državljani BiH. Znala je, primjera radi, CIA i interpol iz Vašingtona i Visbadena da je Mohamed Ata, glavni operativac terorističkog napada, krvavi zločin osmislio boraveći u selu "Baotić"k od Maglaja. Znale su zapadne službe, ono što domaće nisu. Ili su se zdušno trudile da to prikriju, baš kao i ovaj dokument koji je nakon punoljetstva u sarajevskim ladicama, dospio i do nas. I ne čudi onda što niti jedan veći teroristički akt nakon 11. septembra, nije bez potpisa BiH, da li na pasošu. Ili na oružju!? I kako onda očekivati od Mektića, Zvizdića i ostalih da saopšte podatke o bh. džihadistima u Siriji. Ako te podatke i znaju!?