latinica  ћирилица
11/09/2019 |  22:38 | Autor: SRNA

Gdje su Srbi u formiranju federalne vlade?

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH ukazuje da je koncept cjelokupnog javnog mnjenja i medijski javni prostor u tom entitetu postavljen tako da o formiranju vlasti u FBiH treba da se dogovore Bošnjaci i Hrvati, dok se Srbi uopšte ne pominju kao narod koji treba da učestvuje u formiranju federalne Vlade, kao da ih u FBiH nikada nije bilo.
Đorđe Radanović - Foto: SRNA
Đorđe RadanovićFoto: SRNA

- A, bilo ih je na teritoriji Federacije, prema popisu iz 1991. godine, 530.000 - ističu iz Odbora.

Iz ove organizacije pitaju zašto svi ćute o tome da ne postoji ustavom propisana parlamentarna većina koja može formirati Vladu Federacije.

- Zašto svi ćute o činjenici da parlamentarna većina DF, HDZ, SDA i SBB nema šest Srba u Domu naroda Federacije? Bez ovih šest Srba ne može se pokrenuti izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, pa samim tim ni izbor federalne Vlade - ističu iz Odbora.

U saopštenju se navodi da su juče na jednoj regionalnoj televiziji TV duel imali predsjednik FBiH iz reda hrvatskog naroda Marinko Čavara i potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović, dok potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda nije bilo.

- A i zašto bi bio, kad visoki funkcioneri njegove stranke imaju stav šta treba uraditi sa Srbima - naglašava se u saopštenju ove organizacije.

U saopštenju se navodi da se u javnom prostoru FBiH predstavlja kao remetilački faktor, kao višak i balast kojeg se treba osloboditi narod koji je u Drugom svjetskom ratu na teritoriji BiH podnio najveću žrtvu u borbi protiv fašizma, 72 odsto svih ubijenih su Srbi, narod koji je tada gotovo biološki uništen, a u okviru antifašističkog narodnoslobodilačkog pokreta je oslobodio i Sarajevo i Zenicu i Tuzlu i Mostar.

Iz Odbora podsjećaju da Srba gotovo da nema u institucijama FBiH i kantonalnim organima, a Ustavom FBiH je zagarantovano proporcionalno učešće u organima vlasti po popisu iz 1991.

- Biraju se vlade kantona bez poštovanja proporcionalnog učešća Srba. U organima vlasti Tuzlanskog kantona od 251 službenika rade samo tri Srbina. Situacija je i gora u drugim kantonima. U nekim kantonima nema nijednog zaposlenog Srbina. Lutrijski slučaj je pronaći Srbina u nekom državnom organu u Federaciji. U opštinskim administracijama u Federaciji Srba nema nikako - ukazuju iz Odbora.

Podsjećaju i da su 163 srpska naselja u Federaciji nestala sa lica zemlje, više od 30.000 srpskih kuća je srušeno i nikada nije obnovljeno - samo u opštini Bugojno 18 srpskih naselja je sravnjeno sa zemljom.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ukazuju i na pokušaj prebacivanja migrantskog centra u srpska naselja i kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, na zabranu komemoracije za 12.000 ubijenih Srba na Garavicama.

- Auto-put hoće da prave preko srpske zemlje u povratničkim naseljima u Hercegovini, skrnave se crkve i želi se i ovih preostalih dva posto Srba u Federaciji natjerati da ode - napominje se u saopštenju.

Iz Odbora pitaju da li su Srbi konstitutivni narod u FBiH onako kako to piše u Ustavu Federacije ili ne treba da ih bude uopšte u tom entitetu kako su to neki zamislili?

- Јe li problem i ovih dva Srba kojih je ostalo u FBiH? Niko ne pita da li ima mjesta za Srbe na funkcijama u Vladi FBiH. Ili, ako je po onome što izjavljuju neki funkcioneri stranaka matematičke parlamentarne većine, za Srbe samo ima mjesta na vrbama? - pitaju iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, čiji je predsjednik Đorđe Radanović.