latinica  ћирилица
12/09/2019 |  08:40 | Autor: Nezavisne

Banjaluka dobija novi azil za pse

Grad Banjaluka trebalo bi uskoro da dobije novi azil za pse i to u sklopu Razvojno-edukativnog centra Manjača, kojim upravlja Centar za razvoj poljoprivrede i sela, potvrdili su za Nezavisne u Odjeljenju za komunalne poslove.
Pas - Foto: RTRS
PasFoto: RTRS

Prema njihovim riječima, za tu namjenu je raspisana javna nabavka u iznosu od 100.000 KM i čim se ona okonča i bude izabran izvođač radova, počeće izgradnja.

- Sredstva će biti utrošena za izgradnju ograde, boksova, septičke jame i upojnog bunara - rekli su u ovom odjeljenju i dodali da će azil biti građen na površini od 21.000 kvadratnih metara, a da planirani kapacitet iznosi 120 pasa.

Trenutno u gradu postoji prihvatilište za napuštene pse u Ramićima, koje je kao privremeno sklonište napravljeno pored deponije i već dugo ima problema s nedostatkom prostora za smještaj životinja bez nadzora.

Prije više od deset godina pokrenut je postupak izgradnje novog azila i određena je lokacija u Motikama, a ove godine odlučeno je da bude izgrađen na Manjači.

- Od planirane prvobitne lokacije za izgradnju azila za pse u Motikama se odustalo zbog nepostojanja infrastrukturne mreže, više upućenih peticija stanovnika Mjesne zajednice Motike protiv izgradnje i mnogih drugih razloga - istakli su u Odjeljenju.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, najveći razlog povećanja broja pasa lutalica na ulicama je neodgovorno vlasništvo.

- Projekat sterilizacije koji sprovodi "Dogs Trust" daje dobre rezultate u pogledu smanjenja broja pasa lutalica - rekli su u Odjeljenju.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, istakao je da su u sklopu ekonomskog dvorišta u REC Manjača pronašli prostor koji su kandidovali gradu i na kojem će biti građen azil za pse.

- Mi smo uradili projekat i zajedno s prihvatilištem i karantinom za životinje izdvojili dva objekta. Prema informacijama koje imam, grad će kroz prvi javni poziv urediti i pripremiti azil, a u narednoj kalendarskoj godini ući će u izgradnju prihvatilišta i karantina za životinje - rekao je Ilić.