latinica  ћирилица
12/09/2019 |  09:06 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Savjet ministara još nije obezbijedio tri miliona KM za Bratoljub

Savjet ministara u tehničkom mandatu još nije postupio prema zaključku Predsjedništva BiH da u roku od 30 dana bude obezbijeđeno tri miliona KM za dovršenje graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija, pišu Nezavisne novine.
Most Bratoljub - Foto: RTRS
Most BratoljubFoto: RTRS

S obzirom na to da se ministri već duže od mjesec dana ne sastaju, pitanje je kada će i da li će Savjet ministara u roku koji je postavljen uopšte ispoštovati zaključak Predsjedništva BiH, piše list.

Rok do kada bi Savjet ministara trebalo da obezbijedi tri miliona KM ističe 20. septembra, a pitanje je odakle će se taj novac preusmjeriti na taj projekat s obzirom na to da je na snazi odluka o privremenom finansiranju i da je praktično budžet od prošle godine preslikan i na ovu.

- S obzirom na to da se zaključak Predsjedništva BiH odnosi na odluku Savjeta ministara, ne možemo dati nikakav komentar dok ovo tijelo ne bude razmatralo tu tačku i konačno odlučilo o tome. Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara postupiće u skladu sa zakonima i u okviru svojih nadležnosti - rekli su Nezavisnim u ovom ministarstvu.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske rekli su da se nadaju da će Savjet ministara, shodno odluci Predsjedništva BiH, obezbijediti dodatna sredstva kako bi se stvorili uslovi za potpisivanje ugovora s izabranim izvođačem radova za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu.

- Republika Srpska je ispunila sve svoje obaveze. Okončan je proces eksproprijacije zemljišta koje je bez naknade ustupljeno Upravi za indirektno oporezivanje za izgradnju graničnog prelaza, završena je izgradnja pristupnih puteva, koji su finansirani iz sredstava Јavnog preduzeća Putevi Republike Srpske - rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.

U ovom ministarstvu su naveli da je izgradnja mosta Bratoljub pokrenuta na inicijativu privrednika iz regije Podrinje-Birač, te da će njegovo puštanje u saobraćaj i izgradnja graničnog prelaza privredi donijeti znatne olakšice kroz brži protok robe i jeftiniji transport.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić ranije je apelovala da vlast BiH otvori granični prelaz Bratunac-Ljubovija kako bi novoizgrađeni most na Drini između BiH i Srbije - Bratoljub, završen prije dvije godine, konačno bio pušten u saobraćaj.