latinica  ћирилица
12/09/2019 |  09:31 ⇒ 09:31 | Autor: klix.ba

Imovina Dubravke Šuice iz HDZ-a za 20 godina narasla za 10 miliona KM

Dubravka Šuica, koja bi uskoro trebala postati potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju, i najbolje rangirana i plaćena hrvatska funkcioner- mjesečno će imati platu od čak 150.000 kuna odnosno skoro 40.000 KM.
Dubravka Šuica (Foto:N1) -
Dubravka Šuica (Foto:N1)

Slobodna Dalmacija analizirala je uspon dubrovačke političarke imotskih korijena, koja je na početku svoje karijere posjedovala tek stan u Gržu od šezdesetak kvadratnih metara.

Dvadesetak godina kasnije imovina njene porodice procijenjena je na čak pet miliona evra odnosno skoro 10 miliona KM, s vilom na Pločama u Dubrovniku, kućom u Cavtatu, kućom na Pelješcu, stanovima u Zagrebu i na Lapadu, vikendicom na Blidinjskom jezeru te jahtom vrijednom pola miliona američkih dolara.

Šuica, profesorica engleskog i njemačkog jezika 1981. zaposlila se u Osnovnoj školi "Lapad" gdje je radila do 1988, kada prelazi u srednjoškolski Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje, gdje je radila kao nastavnica engleskog i njemačkog jezika. A onda 1990. učlanjuje se u HDZ.

Odmah ulazi u obrazovni odjel lokalne HDZ-ove vlasti. Sredinom devedesetih postaje direktoricom dubrovačke Gimnazije, a 1997. na listi HDZ-a izabrana je za gradsku vijećnicu. Godinu dana poslije postaje županijska vijećnica i predsjednica dubrovačkog HDZ-a.

Na izborima 2000. ulazi u Sabor, a 2001. nakon dva uzastopna mandata, pobijedio ju je Andro Vlahušić, a Šuicinu "vladavinu" obilježile su sumnje u brojne mutne poslove pogodovanja građevinskom lobiju - od prenamjene zemljišta na Nuncijati, do uređenja "zlatnog zahoda" u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici, koje je Grad navodno koštalo 4.000 evra po kvadratnom metru.

Godine 2012. Šuica postaje potpredsjednica Zajednice žena Evropske građanske stranke, a godinu poslije odlazi u Evropski parlament.