X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
12/09/2019 |  09:37 | Izvor: klix.ba

Sud zabranio štrajk prosvjetarima u USK, pregovori s Vladom propali

Opštinski sud u Bihaću donio je rješenje kojim se sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja u USK nalaže obustava štrajka i nesmetano održavanje nastave. Rješenje je stiglo juče kada su održani pregovori s Vladom USK koji su propali.
Sud u Bihaću (Foto: biscani.ba) -
Sud u Bihaću (Foto: biscani.ba)

U rješenju suda koje potpisuje sutkinja Јasmina Lipovača, inače supruga bivšeg premijera USK Hamdije Lipovače, navodi se kako su odlukom o štrajku prekršene konvencije o pravima djeteta i zaštiti ljudskih prava.

- Prava djece, prema mišljenju ovog suda, imaju posebnu težinu i značaj, a imajući u vidu njihovu starosnu dob, nivo zrelosti, intelektualne i emotivne mogućnosti koje ih čine posebnim. Predlagatelj osiguranja (Vlada USK putem Pravobranilaštva) je učinio vjerovatnim da je mjera osiguranja osnovana i hitna i drugačijim postupanjem bi se izgubila svrha mjere osiguranja, zbog čega je, vodeći računa o interesima djeteta, određivanje privremene mjere, prema mišljenju ovog suda, neophodno - navodi se u sudskom rješenju.

Tokom jučerašnjih pregovora, prema navodima dva sindikata čiji članovi štrajkuju, Vlada USK je ponudila ono što već imaju potpisano u kolektivnom ugovoru koji ne poštuju.

- Mi imamo osnovicu 302, ne isplaćuju po tome, mi smo u štrajku zbog toga, a oni opet nude ono što je već potpisano. Vlada nas je tužila zbog štrajka, a kao razlog navode to što nismo tužili prvo vladu za potraživanja, a kanton u kolapsu zbog tužbi koje su presuđene u korist prosvjete - navode iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Takođe, sindikati su poručili da neće izvršiti mjeru suda navodeći da je ona politička. Sindikalne podružnice danas će donijeti odluku da li nastavljaju štrajk do ispunjena zahtjeva.

Uprkos tome, direktori pojedinih osnovnih škola pozvali su učenike da danas dođu u škole navodeći kako počinje nastava, a na osnovu sudskog rješenja.

Sindikati osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH i RS pružili su podršku kolegama u Krajini. Apelovali su na nadležne da pronađu rješenja za probleme zaposlenih u ovim, za državu i njene građane, veoma važnim ustanovama.

- Samo jačanjem sindikalnog akcionog jedinstva možemo se suprotstaviti takvom ponašanju vlasti i zajedničkim akcijama spriječiti izrabljivanje radnika. Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske će i ubuduće podržavati akcije koje sindikati poduzimaju kako bi se osigurao dostojanstven rad i zarada, prije svega kroz socijalni dijalog koji podrazumijeva uvažavanje zahtjeva i poštivanje sindikalnih prava zaposlenih - rekli su iz Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Јuče je širom Federacije BiH održan polusatni štrajk upozorenja u prosvjetnim ustanovama, a ukoliko se situacija u Krajini ne riješi, prema riječima predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre, postoji mogućnost donošenja odluke o generalnom štrajku u cijeloj Federaciji BiH.