latinica  ћирилица
12/09/2019 |  10:21 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

Oksford najbolji svjetski koledž

Tajms hajer edukejšn /Times Higher Education/ proglasio je Oksford, četvrtu godinu zaredom, za najbolji svjetski koledž.
Oksford (Foto: Alamy) -
Oksford (Foto: Alamy)

Na jednoj od najznačajnijih svjetskih rang-lista univerziteta, drugo mjesto zauzima Kalifornijski institut tehnologije, dok je na trećem Kembridž.

Među prvih deset nalaze se i Stenford, Masačusetski institut tehnologije, Prinston, Harvard, Јejl, Univerzitet Čikago i Imperijalni koledž London.

Najviše najboljih univerziteta, prema ovoj listi, dolazi iz SAD - od prvih deset, iz Amerike ih je čak sedam, a među prvih 200 iz SAD je 60.

Azijsko obrazovanje je sve bolje - univerziteti iz Kine i Јapana visoko su rangirani.

Na ovogodišnjoj listi najviše su se popeli iranski koledži.

Primjetno je, navode istraživači, da su, izuzev Oksforda, Kembridža i Imperijalnog univerziteta u Londonu, ostali britanski univerziteti u padu.

Broj britanskih univerziteta u prvih 200 od 2016. godine pao je sa 34 na 28, dok se broj njemačkih povećao za tri - na 23.

Na listi je 1.300 univerziteta iz 92 zemlje, a rangiranje se zansiva na nekoliko različitih kriterijuma kao što su kvalitet predavanja, broj i kvalitet istraživanja, te citiranost istraživanja.