latinica  ћирилица
12/09/2019 |  10:59 ⇒ 11:32 | Autor: RTRS

V.d. direktora preduzeća iz Kneževa oštetila budžet za pola miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv odgovornog lica u Komunalnom preduzeću Cvrcka iz Kneževa, zbog sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetila budžet Republike Srpske za 513.965 KM.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Izvještaj je podnesen protiv D. K. iz Kneževa, vršioca dužnosti direktora Komunalnog preduzeća Cvrcka iz Kneževa, zbog sumnje da je kao odgovorno lice u tom preduzeću u periodu od 3.9.2014. do 30.6.2019 godine, za vrijeme dok je žiro-račun preduzeća bio blokiran rješenjima Poreske uprave, većinu potraživanja naplaćivala u gotovini na blagajni preduzeća, a jedan manji dio potraživanja preko žiro-računa sindikalne organizacije.

Preko blagajne preduzeća, poreski obveznik je svoja potraživanja za prodatu vodu i druge usluge naplaćivao angažujući "inkasanta", izbjegavajući na taj način naplatu preko žiro-računa preduzeća.

Dio svojih potraživanja, koje je ovaj poreski obveznik naplaćivao preko žiro-računa sindikalne organizacije preduzeća, činio je tako što je određenim kupcima izdavao fakture za prodatu vodu i za izvršene ostale usluge sa instrukcijom za plaćanje preko žiro-računa sindikalne organizacije, a ne žiro-računa preduzeća Cvrcka koji su bili u blokadi, jer bi ta uplata zbog pokrenutog postupka prinudne naplate bila povučena na račun javnih prihoda Republike Srpske.

Lice je potom sredstva prikupljena naplatom preko blagajne i žiro-računa sindikalne organizacije koristilo za isplate neto plata radnicima preko blagajne i plaćanje obaveza prema dobavljačima, a ne za plaćanje poreske obaveze zbog koje su žiro-računi komunalnog preduzeća bili u blokadi, te je na taj način počinila krivično djelo Nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, zbog čega je budžet Republike Srpske oštećen za 513.965 KM.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Srpske, saopšteno je iz Poreske uprave.