latinica  ћирилица
12/09/2019 |  12:32 ⇒ 12:33 | Autor: RTS

Vučić sa papom: Saradnja na izuzetno konstruktivnom nivou

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franjom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji, objavljeno je na Instagram profilu "Budućnost Srbije AV".
Aleksandar Vučić sa Papom Franjom (Foto: Instagram /Budućnost Srbije AV) -
Aleksandar Vučić sa Papom Franjom (Foto: Instagram /Budućnost Srbije AV)

Predsjednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

Rekao je da je Srbija dugoročno opredijeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da će Srbija naredne godine obilježiti 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Vatikanom.

Tokom susreta, predsjednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima.

Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasljeđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, predsjednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

- Izuzetno cijenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava - naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju.

- Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mjera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje -naveo je Vučić.

Kako je dodao, naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

- Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor - naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa Njegovom svetošću papom Franciskom, predsjednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije, navodi se na Instagram profilu "Budućnost Srbije AV".