latinica  ћирилица
12/09/2019 |  12:44 ⇒ 16:46 | Autor: RTRS

Vlada odlučila - proglašen Park prirode Una

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o trajnom proglašenju Parka prirode Una na teritoriji opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je, na konferenciji za medije nakon sjednice, da je ova odluka još jedan mehanizam zaštite protiv odlaganja radioaktivnog otpada i nuklearnog goriva na lokalitetu Trgovske gore.

Iz Vlade je saopšteno da se ovom odlukom odlukom Park prirode Una proglašava zaštićenim područje rijeke Une na teritoriji opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica, u kategoriji 5 - zaštićeni pejzaži - u ukupnoj površini od 2772,60 ha.

U postupku proglašenja ovog zaštićenog područja utvrđena je kategorija 5, Zaštićeni pejzaži - Park prirode. Park prirode je područje dobro očuvanih prirodnih vrijednosti sa pretežno očuvanim prirodnim ekosistemima i živopisnim pejzažima, namijenjeno očuvanju ukupne geološke, biološke i pejzažne raznovrsnosti, kao i zadovoljenju naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih djelatnosti usklađenih sa tradicionalnim načinom života i načelima održivog razvoja.

Razlozi za donošenje ove odluke, imaju za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi. To podrazumijeva uvažavanje potreba autohtonog stanovništva i lokalne zajednice, uključujući upotrebu resursa za opstanak u onoj mjeri u kojoj to neće izazvati negativan uticaj na primarne ciljeve upravljanja.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, pokrenulo je u toku 2017. godine, postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenicu da postoji opasnost da će područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, odnosno u neposrednoj blizini rijeke Una, koja je zbog identifikovanih prirodnih vrijednosti planirana za zaštitu Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, u kategoriji Park prirode, saopšteno je iz Birao Vlade za odnose s javnošću.