latinica  ћирилица
12/09/2019 |  16:48 | Autor: SRNA

Peulić: Puna podrška sindikata izboru Mila Matića

Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije Alumina daje punu podršku novoimenovanom predsjedniku Upravnog odbora ovog privrednog društva Milu Matiću, rekao je danas u Zvorniku predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.
Alumina sastanak - Foto: SRNA
Alumina sastanakFoto: SRNA

Peulić je, nakon sastanka predstavnika fabričkog sindikata i Matića, istakao da je razgovarano o poboljšanju prvenstveno materijalno-socijalnog položaja radnika, smanjenju troškova poslovanja i izvršavanju plana proizvodnje za ovu godinu.

- Od Matića smo čuli da idu novi projekti koji garantuju kvalitetniju i bolje plaćenu proizvodnju, a što je najvažnije za Sindikat da neće biti otpuštanja, odnosno viška radnika. Smatram da se sa Matićem i njegovim saradnicima može ostvariti iskorak u svjetlu budućnosti ovog kolektiva - ocijenio je Peulić.

On je naglasio da su novi projekti preduslov za nove ugovore za narednu poslovnu godinu koji će omogućiti da se, u skladu sa kolektivnim ugovorom, već u decembru može razgovarati o mogućem povećanju cijene rada za iduću godinu.

Prema njegovim riječima, to će biti u paketu povećanja proizvodnje i povećanja cijene rada.

- Razgovori su išli u pravcu da zajedničkim snagama zaposlenih, Upravnog odbora i menadžmenta `Alumine`, uz podršku Sindikata, budu završeni svi proizvodni planovi do kraja poslovne godine - rekao je Peulić.

On je naglasio da je posebno potrebno završiti plan proizvodnje, imajući u vidu određene veoma bitne investicije koje su u toku u ovom preduzeću.

Peulić je dodao da će Sindikat nastaviti razgovore sa Matićem o realizaciji svih pitanja o kojima je razgovarano.

On je podsjetio da su ranije kada je Matić, nakon odlaska Fabrike glinice Birač u stečaj, bio prvi predsjednik Upravnog odbora, bila realizovana sva pitanja - povećanje plata, uvećanja cijene rada, potpisivanje kolektivnog ugovora.

Peulić je istakao da je kompanija Alumina školski primjer kako treba da sarađuju Sindikat i poslodavac.