latinica  ћирилица
12/09/2019 |  18:33 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Suđenje na zločine u selu Čemerno: Većini ubijenih pucano u glavu

U nastavku suđenja komandantima i pripadnicima Teritorijalne odbrane i policije tzv. Republike BiH, zbog ratnog zločina u selu Čemerno, nadomak Ilijaša, svjedok Tužilaštva Sekula Gavrić govorio je o masakriranim tijelima Srba, koje je vidio neposredno nakon napada, i naredbama napadača o likvidaciji i uništavanju sela.

Iz susjedne Okruglice, u nebranjeno Čemerno stigao je veče uoči sveopšteg napada muslimanskih teritorijalaca i policajaca iz Breze, Kaknja, Visokog...

Presretnuta radio-veza odala je namjere napadača, pa je Sekula Gavrić i još 10-ak srpskih vojnika iz raštrkanih sela nadomak Ilijaša, krenulo u ispomoć mještanima i izbjeglicama, koje su spas na Čemernu potražile.

Taj trenutak pamtiće dok je živ. Umjesto iz pravca Mahmutovića rijeke, što je prema presretnutoj vezi bio prvobitni plan, i gdje je svjedok stražario, napadači su jurišali iz suprotnog smjera – od Čemernice i Korita.

Sa još dvojicom saboraca, tražio je spas. A kasnije, kada su u ispomoć stigli srpski vojnici sa Nišića, kao vodič im, vratio se u Čemerno.

I zatekao jeziv prizor. Selo u plamenu! U dvorištu domaćinstva Dragana Damjanovića 5 tijela. Јedan do drugog jedva prepoznatljivi Gojko Đurđić, Žarko Malešević, Neno Mićić – svi krvavih glava. Koji metar dalje tijela Milovana Maleševića i Radomira Јeftića.

- Vidio sam izrešetanog Milovana Maleševića koji je bio go do pasa, kaišem vezanih nogu. Do njega je bio Radomir Јeftić iz čije glave je curilo nešto kao mozak, a nešto niže od njih ležali su jedan do drugog Gojko Đurđić, Žarko Malešević i Neno Mićić kojima je očigledno iz neposredne blizine pucano u glavu - izjavio je Gavrić.

Iskreno svjedočenje, pravno neukog ali nepokolebljivog, starine, opet su koristili iskusni advokati kako bi "dokazivali" nedokazivo. Da je nebranjeno selo bilo “jako“ srpsko vojno uporište. A svi mještani i izbjeglice, žene i starci, ili vojnici ili vojni kuvari. Dosljedni svom principu i narativu, danas uistinu bez vike na svjedoka i bez nezakonitih optužbi.

No, kao da je Gavrić na stratištu umjesto papovke imao metar i dok su odjekivali kuršumi on premjere vršio, prvenstveno ih je interesovala razdaljina između svjedokovih orjentira. U tim "premjerima" spaljenog sela, perfidno, ali neupješno pokušali su advokati da "ubijede" svjedoka i kako je naredbe o likvidaciji i paljenju slušao sa udaljenosti od čak dva ili dva i po kilometra. Na kraju ročišta i to je razjašnjeno.