X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
12/09/2019 |  21:11 ⇒ 13/09/2019 | 12:42 | Izvor: SRNA

Pale: Manifestacija u čast Duška Trifunovića

Na Palama je otvorena dvodnevna književna manifestacija Dani Duška Trifunovića, posvećena ovom srpskom pjesniku, književniku i televizijskom autoru.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Miroslav Simović rekao je da je održano veče poezije "Bukvalno tako" na kojem su učestvovali pisci iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

On je naveo da je sutra u okviru ove manifestacije predviđena posjeta pisaca osnovnim školama "Pale" i "Srbija", gdje će oni održati interaktivne časove sa djecom "Djeci u čast".

Besjedu o Trifunovićevom stvaralaštvu govorio je Bogomir Mijatović, koji je i izdao knjigu "Pamtite me po pjesmama mojim" u kojoj se bavio likom i djelom Duška Trifunovića.

- Sa Duškom sam se sprijateljio po njegovim dolaskom u Novi Sad. On je imao dva opusa - jedan ozbiljni književni, preko kojeg je stekao ime i ugled među književnicima i onaj kojim sam se bavio u svojoj knjizi - naveo je Mijatović i dodao da Trifunović nije koristio računar, već pisaću mašinu.

Mijatović je istakao da je Trifunović bio univerzalni pjesnik, veliki čovjek i filozof, jedan od najumnijih ljudi koje je sreo.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da se manifestacija održava 13. put i da je riječ o najpjevanijem pjesniku sa ovih prostora.

On je istakao da su posjetioci imali priliku da slušaju sve o Trifunoviću od njegovih kolega, prijatelja, te da će nastojati i narednih godina da podržavaju ove i slične manifestacije.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da sa zadovoljstvom podržavaju ovakve manifestacije, a da Dani Duška Trifunovića predstavljaju jedan od najvažnijih događaja kada je riječ o kultura svih opština koje se nalaze u sastavu grada.

Vuković je istakao da je manifestacija najvažnija po kvalitetu programa i posjećnosti, te da je gradske vlasti svake godine finansijski pomažu, što će i dalje činiti.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Miloš Malović i Marijana Kapuran.

Organizator ove manifestacije je paljanski Kulturno-sportski centar, a pokrovitelji su grad Istočno Sarajevo i opština Pale.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Prvu knjigu izdao je po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Јugoslavije, među kojima su Bijelo dugme, Indeksi, Zdravko Čolić i Arsen Dedić...

Ostaće upamćen i kao autor emisija na TV Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

U Novi Sad je izbjegao po izbijanju rata u BiH 1992. godine, gdje je i umro 2006. godine.

Duško Trifunović sahranjen je Sremskim Karlovcima.