latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:28 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Cvijanović: Novi komesar EU za proširenje razumije probleme u našem regionu

Novi komesar Evropske unije za proširenje Laslo Trošanji razumije probleme u našem regionu, jer i sam dolazi iz našeg okruženja i zemlje koja želi da se EU nastavi širiti, rekla je u intervjuu za RTRS predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je napomenula da u EU postoje dva mišljenja po pitanju proširivanja.

- Јedan dio zemalja čvrsto ne želi da se EU nastavi proširivati dok se ne sredi samo stanje u Uniji. Dok drugi dio zemalja želi da se taj proces čvrsto nastavi. I za nas je dobro što novi komesar dolazi iz zemlje koja je nama bliska i koja razumije sve proces koji se moraju proći do samog članstva - naglasila je Cvijanovićeva.

Istakla je da je da je Bregzit poremetio mnoge odnose u EU.

- Meni je koncept decentralizacije Evropske unije bio blizak. Svjesni smo da je EU nadnacionalna zajednica, ali i koncept nacionalne države mora biti jak. Nekad je to teško postići, ali u suštini svi želimo članstvo kako bi svi imali benefite. Dosta toga je krenulo niz brdo zbog Bregzita - naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva očekuje da će saradnja sa novom Evropskom komisijom biti dobra, te dodala da se već vidi pristup otvorenosti prema zapadnom Balkanu.

Povezane vijesti:

Izabran novi komesar za proširenje EU (FOTO)