latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:46 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Cvijanović: Žele obračun sa Srpskom, a BiH će pretrpjeti najveću štetu

Neformiranje vlasti na nivou BiH i uslovljavanje ANP-om od strane SDA i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željke Komšića samo mrcvari BiH, istakla je u intervjuu za RTRS predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- To pokazuje da oni žele politički obračun sa Srpskom, a moraju znati da će BiH pretpjeti najveću šteti - naglasila je ona.

Navle je da građani Srpske imaju svoja prava koja hoće da se poštuju i da ih niko ne remeti u državnoj zajednici kao što je BiH koja je decentralizovana.

- Dok god je BiH ovako koncipirana, mi ćemo to morati da ispoštujemo - poručila je Cvijanovićeva.

Izjavila je da je u BiH na sceni politička i finansijsko-ekonomska blokada.

Ona je pojasnila da se kroz političku blokadu nastoji nanijeti politička šteta, uzurpirati prava građana da imaju predstavljanje u skladu sa svojom izraženom voljom na izborima, odnosno sa izbornim rezultatima.

- Kada kažem finansijsko-ekonomska blokada tu mislim na blokadu čija je namjera da se uguši život u Republici Srpskoj, što se neće desiti jer mi imamo dovoljno svoje autonomije, autoriteta i stabilnosti. Zato i čuvamo tu stabilnost da možemo da budemo funkcionalni i izvršavamo svoje obaveze prema građanima - istakla je Cvijanovićeva za RTRS.

Govoreći o Godišnjem nacionalnom programu, Cvijanovićeva je istakla da je to jedan politički trik koji se postavlja kao uslov pred SNSD koji ima jasan stav o tome.

- SDS i PDP koji su na vlasti na nivou BiH se deklarativno zalažu za vojnu neutralnost Srpske, a, sa druge strane, na nivou BiH su usvajani dokumenti koji prepoznaju to kretanje ka NATO. Na njima je da odgovore da li je ANP uslov samo za SNSD ili se odnosi i na njih - rekla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a.

Dodala je da SNSD poštuje Ustav BiH i Ustav Republike Srpske koji tačno propisuju ko šta treba da radi, kako je ko zastupljen, predstavljen, kao i mehanizme zaštite strateški važnih interesa.

Ona je istakla da je političko Sarajevo izabralo dovoljno težak uslov koji može dugo da drži u blokadi proces formiranja vlasti na nivou BiH.