latinica  ћирилица
13/09/2019 |  09:56 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Drljača: Odluka Vlade dodatni argument protiv odlagališta

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da je odluka Vlade Republike Srpske o proglašenju Parka prirode "Una" još jedan argument za sprečavanje Hrvatske da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.
Slapovi na Uni (foto: Zdravko Kudra, gledaoci reporteri) -
Slapovi na Uni (foto: Zdravko Kudra, gledaoci reporteri)

Drljača je danas rekao Srni da su proglašenjem parka prirode okončane aktivnosti pokrenute prije dvije godine.

- Zahvalni smo i Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa jer su u roku odradili poslove i omogućili da se odluka donese prije zajedničkog sastanka resornih ministara Hrvatske i Slovenije u vezi sa dogovorom o zajedničkom odlagalištu. Odlučni smo da osporimo namjeru Hrvatske da ta lokacija bude Trgovska gora, što će jasno biti poručeno i sa okupljanja koje Novi Grad organizuje 27. septembra - rekao je Drljača.

Vlada Republike Srpske donijela je juče odluku o trajnom proglašenju Parka prirode "Una" koja je predviđena još prostornim planom iz 2015. godine.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je ova odluka još jedan mehanizam zaštite protiv odlaganja radioaktivnog otpada i nuklearnog goriva na lokalitetu Trgovske gore.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.