latinica  ћирилица
13/09/2019 |  13:00 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Šeranić: U zdravstvene ustanove uloženo više od 800 miliona KM

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Bijeljini da je u zdravstvene ustanove Srpske u posljednjih nekoliko godina uloženo više od 800 miliona KM, te da su one sada potpuno promijenile uslove, ali i organizaciju rada.
Alen Šeranić - Foto: SRNA
Alen ŠeranićFoto: SRNA

- U prilog ovim podacima ide i činjenica da imamo značajna ulaganja u privatnom sektoru, kako na polju edukacije, tako i na preduslovima da pacijentima pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Šeranić, koji je svečano otvorio Treći festival zdravlja i zdravog načina života u Bijeljini.

Obraćajući se prisutnima, on je rekao da je u fokusu rada Ministarstva, prije svega građanin, odnosno pacijenti.

Šeranić je pohvalio organizaciju Festivala zdravlja, posebno što su danas učesnici građanima promovisali fizičku aktivnost, zdravu ishranu i zdrav život.

- Inicijativa, koju ova manifestacija već treću godinu sprovodi, veoma je važna jer pokazuje jasnu opredijeljenost ljudi iz lokalne zajednice da žele da naprave promjene i da na neki način upotpune život naših građana, prije svega da promivišu zdravlje i spriječe pojavu bolesti - rekao je Šeranić novinarima.

On je naglasio da snažno zagovara ovakve aktivnosti jer smatra da lokalna zajednica treba da pruži građanima neke druge vidove saradnje ili javnog prenošenja zdravstvenih poruka, a uloga Ministarstva je da takve stvari olakša.

- Sa tog aspekta planiramo i određene izmjene u sistemu organizacije javnog zdravstva gdje ćemo putem planiranih centara za promociju zdravlja i prevenciju bolesti danas u svakom domu zdravlja u Republici Srpskoj imati mogućnost da građanima direktno približimo ono što planiramo o pitanju preventivnih programa, a lokalnoj zajednici dati priliku da uđe u javnu zdravstvenu ustanovu i da promoviše dobre stvari kao što je današnji festival u Bijeljini - rekao je Šeranić.

On je pozvao građane da posjete dvodnevni Festival zdravlja u Bijeljini.

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice već treću godinu učestvuje na ovom festivalu.

- Ovdje smo poznati kao kardio-hirurška ustanova, i to je tačno. Mi smo prije nekoliko godina kompletno renovirali instituciju pa postoji i "Kamenica dva", a sad je počela izgranja i "Kamenice tri", te pod istim krovom rade Institut za plućne bolesti, Institut za onkologiju i Institut za kardiovaskularne bolesti - rekao je novinarima Dejan Sakić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti.

On je naglasio da je Institut ukinuo i da nema listi čekanja za kardio-hirurške operacije, što je veliki napredak.

- Današnja tema posvećena je fizičkoj aktivnosti, a Svetska zdravstvena organizacija procenila je da je milijardu i 400 miliona stanovnika fizički neaktivno, što nije isto što i vežbati. Fizička neaktivnost povezana je sa mnogim bolestima - ne samo srca i krvnih sudova, nego i drugih koštano-mišićnih bolesti, rakom dojke, debelog creva - rekao je Sakić.

Direktor bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" Siniša Maksimović istakao je da bolnice indirektno utiču na prevenciju i da u ljekari u bolnicama vide posljedice nedostatka fizičkih aktivnosti na zdravlje pacijenata.

- Podržavamo ovaj festival, sve preventivne aktivnosti jer se pokazalo da prevencijom može mnogu da se učini i smanji faktor i razvoj bolesti - rekao je Maksimović.

Prema riječima portparola Festivala zdravlja Slavka Јovića, današnja svečanost održava se pod nazivom "Festival zdravlja 2019", a centralna tema je posvećena uticaju sporta i fizičke aktivnosti na zdravlje.

Učesnici na ovom sajmu zdravlja su Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice, Јavna zdravstvena ustanova "Kuća zdravlja" iz Bijeljine, kompanija "Hemofarm", te oko 44 zdravstvene javne i privatne ustanove.

Na Festivalu učestvuju i bolnice, domovi zdravlja i ordinacije koje su posjetiocima besplatno pružale i pružaju savjete za održavanje zdravlja, mjere pritisak, te rade analize šećera.