latinica  ћирилица
13/09/2019 |  13:15 | Autor: SRNA

Golić: Bespovratna sredstva za energetsku obnovu 40 objekata

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas Srni da očekuje da će zahvaljujući grantu Njemačke razvojne banke /KfV/ za projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama" u iznosu od 10 miliona evra biti energetski obnovljeno više od 40 objekata širom Srpske.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Golićeva je precizirala da je predviđena i primjena modela za uštede, koji podrazumijeva da će, na bazi sporazuma, od krajnjih korisnika biti prikupljano 50 odsto vrijednosti očekivanih godišnjih ušteda u novcu u toku 10 godina ili dok ne bude vraćena najmanje polovina početne investicije.

- Na taj način biće prikupljena dodatna sredstva za sanaciju objekata, a identičan model biće primjenjivan i u nastavku projekta Svjetske banke - rekla je Golićeva.

Govoreći o jučerašnjoj odluci Vlade Republike Srpske o prihvatanju grant sredstava KfV za projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama" u iznosu od 10 miliona evra, Golićeva je istakla da je ova banka grant sredstva dodijelila samo Srpskoj.

- To je vjerovatno učinjeno prvi put kod investicionih projekata jer se sredstva najčešće dodjeljuju za BiH, pa se onda dijele na entitete. Ovaj grant je rezultat napora koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ulagalo duže od tri godine, a dobra saradnja sa KfV i Svjetskom bankom u oblasti energetske efikasnosti i ostvareni rezultati su omogućili dobijanje 10 miliona evra bespovratnih sredstava - navela je Golićeva.

Prema njenim riječima, ovaj grant ne prate nikakvi uslovi u pogledu dodatnog kreditnog zaduživanja.

- Vlada Republike Srpske sufinansiraće projekat u iznosu od 15 odsto vrijednosti granta, odnosno 1,5 miliona evra. Ta sredstva biće obezbijeđena u okviru budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za period trajanja projekta, odnosno od 2020. do 2023. godine - pojasnila je Golićeva.

Ona je rekla da će Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju biti implementaciona agencija projekta, čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama.

- To bi trebalo da doprinese zaštiti životne sredine, smanjenju globalnih klimatskih promjena i održivom ekonomskom razvoju Republike Srpske. Projekat će se bazirati na unapređenju mjera energetske efikasnosti prvenstveno školskih i predškolskih javnih objekata čime će biti poboljšani uslovi i komfor krajnjih korisnika izabranih javnih objekata, ostvarene uštede u budžetu, te smanjena potrošnja energije i emisija ugljen-dioksida - navela je Golićeva.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju realizuje projekat "Energetska efikasnost u BiH" koji se finansira putem kreditnog zaduženja Srpske kod Svjetske banke.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije odluku o prihvatanju zaduženja za dodatno finansiranje koje se odnosi na drugu fazu projekta "Energetska efikasnost u BiH" u iznosu od 10 miliona evra.

- To će omogućiti korištenje sredstava i od ostalih razvojnih partnera i fondova, uključujući i grant sredstva Zelenog klimatskog fonda u iznosu od 17,3 miliona dolara jer je uslov za njihovo korištenje i finansijsko učešće vlada Republike Srpske i Federacije BiH, što mi obezbjeđujemo kroz dodatno finansiranje od Svjetske banke - pojasnila je Golićeva.

Ona je podsjetila da je ova odluka u Narodnoj skupštini donesena jednoglasno, što dovoljno govori o značaju projekta.

- Međutim, zbog zastoja u formiranju vlasti na nivou BiH ne može se potpisati supsidijarni ugovor za ovaj kredit niti se sporazum može ratifikovati - rekla je Golićeva i podsjetila da je Republika Srpska ispunila svoje obaveze.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pri kraju je realizacije projekta "Energetska efikasnost u BiH".

Projekat je postao operativan 27. maja 2015. godine, kada je i zvanično počela njegova realizacija, a planirano je da bude završen 31. decembra ove godine.

U okviru ovog projekta energetski su obnovljena 32 objekta, uglavnom u oblasti obrazovanja i zdravstva, a ukupna vrijednost radova iznosila je oko 17,3 miliona KM.