latinica  ћирилица
13/09/2019 |  13:43 | Autor: SRNA

Od sljedeće godine elektronske zdravstvene knjižice

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da očekuje da u Srpskoj od sljedeće godine u upotrebi bude prva probna elektronska zdravstvena knjižica.
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske - Foto: ilustracija
Fond zdravstvenog osiguranja SrpskeFoto: ilustracija

- Ovaj projekat vezan je za integrisani informacioni zdravstveni sistem i posao na tome napreduje, ide svojim tokom, za šta je zadužen Fond zdravstvenog osiguranja - rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u prvu pilot-fazu ušli su domovi zdravlja Gradiška i Srbac i bolnica Gradiška, koji bi, sa aspekta isprobavanja sistema, obezbijedili operativni dio.

- Naša namjera i uloga Ministarstva jeste da se sljedeće godine pojavimo u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa paketom zakona koji bi definisali opseg i obim podataka koji bi se prikupljali i na koji način bi se razmjenjivali između svih ustanova, što bi olakšalo učešće zdravstvenih ustanova u zdravstvenom sistemu Srpske, ali i obezbijedilo bolju poruku i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana - rekao je Šeranić.

Govoreći o dugu zdravstvenih ustanova, Šeranić je rekao da se na ovom pitanju kontinuirano radi.

- Nije, kad govorimo o ovome, stvar samo novca. Moramo razmisliti o tome i organizacijski i legislativno, a i finansijski, te to uklopiti u jedan paket koji mora ići u određenom periodu - naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, bilo koja od mjera koja bi se povela posebno neće u potpunosti imati svoj uspjeh jer će uvijek nešto nedostajati.

- Ipak, zajedno sa Ministarstvom finansija, Kabinetom premijera Srpske, sa Fondom zdravstvenog osiguranja i javnim zdravstvenim ustanovama kontinuirano radimo na tome da zaustavimo dugovanja, te krenemo u pozitivnom smjeru - rekao je Šeranić novinarima u Bijeljini.