latinica  ћирилица
13/09/2019 |  14:22 | Autor: SRNA

Održan poetski čas na Paležu

Članovi Organizacionog odbora 47. Književnih susreta na Kozari položili su danas vijenac na Paležu, mjestu pod planinom Kozarom, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu "Stojanka majka Knežopoljka".
Kozara: Položen vijenac na Paležu - Foto: SRNA
Kozara: Položen vijenac na PaležuFoto: SRNA

Održan je i poetski čas pod nazivom "Na licu mjesta" na kojem su stihove govorile pjesnikinje Dragana Kragulj iz Prijedora, te Mirjana Samac iz Kostajnice i Dajana Balaban iz Kozarske Dubice.

Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: "Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda. Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu Stojanka majka Knežopoljka".

Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici opština Prijedor, Gradiška, Kozarska Dubica i Kostajnica, kao i članovi Izviđačkog odreda "Dr Mladen Stojanović".

Bogat program 47. Književnih susreta na Kozari nastavlja se već u ponedjeljak, 16. septembra, kada će u Muzeju Kozare biti otvorena izložba radova nastalih na 13. Likovnoj koloniji "Sreten Stojanović".

Susreti će zvanično biti otvoreni u petak, 20. septembra, svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor.

Na centralnom događaju, Poetskom času na Mrakovici, u subotu, 21. septembra, ovogodišnjem laureatu Dušanu Kovačeviću biće uručena nagrada "Književni vijenac Kozare", a iste večeri biće održano Veče laureata.

Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari su poznata književna imena Matija Bećković, Milosav Tešić, Ljubivoje Ršumović, Dragan Kolundžija, Vladimir Tabašević, Đorđe Nešić, Veroljub Vukašinović, Vid Vicko Vukelić i Slobodan Јović.

Organizator i generalni pokrovitelj 47. Književnih susreta na Kozari jeste grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade "Književni vijenac Kozare" kompanija "Arselor Mital" Prijedor.