latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:25 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Dan nestalih i poginulih 15. septembra - Srpska traga za 1.660 boraca i civila

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova organizovaće u nedjelju, 15. septembra, obilježavanje Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno- otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Na ovaj dan obilježava se stradanje 23.184 borca i više od 6.000 civila.

Od 1992. godine Rosa Ilić iz Bratunca, nakon pogibije muža, sama podiže sina. Od lokalnog Udruženja danas je dobila pomoć.

- Zahvalna sam organizaciji što i dan danas ne zaboravlja te porodice - kaže Rosa.

- Danas će pomoć dobiti 11 porodica i sa uručenjem ove pomoći, za 307 uručili smo skromnu pomoć u robi i novcu - istakla je Radojka Filipović, predsjednica Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Bratunac.

U resornom ministarstvu navode da Srpska traga za još 1660 civila i boraca. Isto ističu i u Gradišci, gdje je danas služen parastos za poginule.

- Institut za traženje nestalih je od 1.1.2008. godine, samo 407 nestalih je pronađeno, sad je taj posao, iskreno da vam kažem stao - istakla je Dragica Matković, predsjednica Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Gradiška.

Tokom četiri godine rata poginula su 23.184 borca Vojske Republike Srpske, ubijeno i nestalo više od 6000 civila.

Pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić pozvao je građane Srpske da odaju poštu stradalim i nestalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Gotovo 30.000 umrlih, poginulih i nestalih, koji su ugradili život u temelje Republike Srpske, ne mogu i ne smiju nikad biti zaboravljeni. To je besmrtni puk Republike Srpske kojeg se uvijek moramo sjećati i kojima moramo odati dužnu pažnju. Zato i danas pozivam sve građane Republike Srpske da 15. septembra, na Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, zapale svijeće za pokoj duša svih poginulih i nestalih i minulom ratu na svim vojničkim grobljima širom Srpske, a građane Banjaluke i okoline, da u nedelju prisustvuju obilježavanju Dana nestalih i poginulih - istakao je Graonić. Dan nestalih i poginulih biće obilježen 15. septembra u Banjaluci.

Nakon parastosa u Hramu Hrista Spasitelja, vijenci će biti položeni na spomeniku na groblju "Sveti Pantelija" i Spomen kosturnici na Novom groblju.