latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:52 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Banjaluka: Ugovor vrijedan 7,8 miliona KM - voda za 10.000 stanovnika (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i preduzeća "Hidrokop" potpisao ugovor vrijedan 7,8 miliona KM o izgradnji vodovoda u više sela i prigradskih naselja na području ovog grada u okviru projekta "Voda jedan".
Potpisivanje ugovora - Foto: SRNA
Potpisivanje ugovoraFoto: SRNA

Ugovor su u ime EBRD potpisali šef kancelarije te banke u BiH Emanuela Nesel i direktor banjalučke firme "Hidrokop" Radislav Babić.

Radojičić je pojasnio da je "Voda jedan" prva faza velikog projekta ukupne vrijednosti od 25 miliona KM predviđenih za ulaganja u sisteme vodosnabdijevanja.

- Ti sistemi treba da obezbijede stabilno vodosnabdijevanje za više od 95 odsto stanovništva na području cijelog grada. Dio sredstava biće usmjeren i u kanalizacionu mrežu - rekao je Radojičić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

On je naveo da u projektu "Voda jedan" aranžaman sa EBRD iznosi četiri miliona evra, a o tom zaduženju Skupština grada donijela je odluku ljetos.

- Istovremeno je po procedurama EBRD tekao izbor izvođača radova. To je kompanija `Hidrokop`, koja je najreferentnija u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacije - rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da se projekat "Voda jedan" odnosi na više od 2.000 domaćinstava na različitim krajevima grada, odnosno 10.000 stanovnika.

- Projekat `Voda jedan" radimo iz sistema `Crno vrelo`, podsistem `Zvijezda`, koji u jednom pravcu usmjerava vodu u naselja Slavićka i Radosavska, u dužini od desetak kilometara cjevovoda. Drugi krak ide prema naseljima Gornja Piskavica, Klupe i Karaula - pojasnio je Radojičić.

On je naveo da radovi u okviru ovog projekta podrazumijevaju podsistem u naselju Bronzani Majdan, a u prvoj fazi biće izgrađen rezervoar i prvi cjevovodi prema tom podsistemu.

- U Lazarevu i Krminama predviđeni su manji vodovodi, dok je za naselje Lauš predviđeno nekoliko lokacija za izgradnju kanalizacije, koja počinje od glavnog kolektora u Karađorđevoj ulici, pa na obje strane naselja - rekao je Radojičić.

Radojičić je dodao da je planiran i završetak vodosnabdijevanja za naselje Česma, dok će u naselju Vrbanja biti izgrađen vodovod za visinske dijelove naselja Zeleni vir.

On je rekao da su spremni i projekti "Voda dva" i "Voda tri", koji se odnose na vodosnabdijevanje i izgradnju kanalizacije za nekoliko desetina hiljada stanovnika.

Radojičić je zahvalio EBRD-u za saradnju, podsjećajući na postojeće partnerstvo kroz projekat daljinskog grijanja.

On je dodao i da se raduje saradnji sa preduzećem "Hidrokop".

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Nesel rekla je da ovo vrlo važan projekat za tu banku, ističući da je Banjaluka lani postala dio grupe "zeleni gradovi", čiji je jedan od segmenata i unapređenje usluge vodosnabdijevanja.

Nesel je zahvalila donatorima uključenim u ovaj program, posebno Vladi Austrije koja je putem ove banke pomogla izradu Akcionog plana "Zeleni grad".

Ona je izrazila nadu da će ovaj projekat biti brzo i uspješno sproveden.

Direktor banjalučke firme "Hidrokop" Radislav Babić rekao je novinarima da je rok za izvođenje radova 18 mjeseci, a početak je najavljen za oktobar.

- Imamo oko 56 kilometara vodovodne mreže raznih profila cijevi, kanalizacione mreže, zatim rezervoar za pitku vodu od hiljadu kubika u Bronzanom Majdanu, te rezervoar od 500 kubika u Česmi sa pumpnim stanicama i kompletnim sistemom - rekao je Babić.