latinica  ћирилица
13/09/2019 |  16:09 ⇒ 21:13 | Autor: RTRS

I dalje nema dogovora o posebnim kolektivnim ugovorima

Propao je i današnji sastak privrednih sindikata sa predsjednicima granskih udruženja poslodavaca, koji su trebali pregovarati o zaključivanju posebnih kolektivnih ugovora.

Uz optužbe za nepoštovanje predstavnika radnika, sindikalci spore i legitimnost i legalnost čak sedam udruženja koja čine Uniju.

Iz Unije udruženja poslodavaca demantuju tvrdnje sindikata.

U odnosima sindikata i poslodavaca ništa novo – još jedan propao sastanak. Predstavnici privrednih sindikata u Savezu sindikata kažu - samo u septembru dva puta su pozivali predstavnike udruženja poslodavaca na pregovore o posebnim kolektivnim ugovorima i oba puta poslodavci se nisu odazvali. S obzirom na to, donijeli su zaključak.

- Da se uputi pismo ministru rada Republike Srpske i da tražimo da nam dostavi službeno ko je sve registrovan od udruženja poslodavaca kako bismo otvorili pregovore - istakao je Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

- Može se pregovarati ali pojedinačno, ne uopšteno. Ne možemo miješati babe i žabe, ne može Elektroprivreda i obućarska industrija zajedno da pregovara. Pregovaramo po granskim grupama, znači granski sindikati i predstavnici grana iz te privredne oblasti - napomenuo je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Sindikati su doveli u pitanje i legalnost rada Unije udruženja poslodavaca Republike Srpska. Kažu, od deset udruženja u Ministarstvu rada registrovana su tek tri i to za saobraćaj, komunalnu djelatnost, tekstil i obuću. Na naš dopis u resornom ministarstvu potvrdili su da im se Tomić obratio, ali su isto tako rekli da upis u Registar sindikata i poslodavaca nema konstitutivni, već deklarativni karakter, kojim se samo konstatuje da je određeni sindikat ili udruženje organizovano.

- Dakle, sad zvanično ovdje sa odgovornošću tvrdim da gospodin Saša Trivić kao čelnik Udruženja za poljoprivredu i prehranu nije registrovan. On nikakve odgovornosti nema u slučaju da se potpiše granski kolektivni ugovor, on će faktički biti ništavan - smatra Aleksandar Tomić, predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske.

- Saša Trivić i Udruženje poslodavaca poljoprivredne i prehrambene industrije su registrovani u Sudu i postoje i rade sasvim normalno. Ono o čemu sindikat priča služi kod potpisivanja kolektivnog ugovora gdje se dokazuje reprezentativnost - tvrdi Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivredne i prehrambene industrije Republike Srpske.

S obzirom na to da ne postoji slično, kaže Trivić, reprezentativnost udruženja na čijem je čelu nije sporna i pred resornim ministarstvom će je dokazati kada se postigne dogovor o granskom kolektivnom ugovoru. Sudeći prema današnjim stavovima do dogovora će teško doći. Podsjetimo, pregovori o Opštem kolektivnom ugovoru završeni su takođe – bez dogovora.