latinica  ћирилица
13/09/2019 |  16:44 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Srpska će dobiti zakon o vantjelesnoj oplodnji

U Republici Srpskoj u Klinici za vantjelesnu oplodnju do sada je rođeno 1.185 beba.

Prvi put u istoriji Srpska će dobiti i zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, nakon što je Vlada juče usvojila njegov nacrt.

Stručnjaci saglasni da je vitalni značaj da se ova oblast uredi!

Borba Slađane Dragosavljević za potomstvo trajala je šest i po godina. Ona i njen suprug uspjeli su da se ostvare kao roditelji kćerke Ksenije, vjerujući u ljekare i stručno osoblje Klinike za vantjelesnu oplodnju u Srpskoj.

- Država je finansirala troškove tada kada sam ja išla u postupak. Finansirali su dva pokušaja. Sada čujem da su tri. Sve je znači finansirano, od lijekova, terapije, koja je izuzetno skupa i to bi trebalo da cijeni neko ko je prošao kroz sve to kao što sam prošla ja - kaže Slađana.

Pred Srpskom su rasprave o prvom zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji će obuhvatiti, kako navodi Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, kvalitetno liječenje, organizaciju sistema zaštite podataka, pružanja zdravstvene usluge, prava vezana za bračnu i vanbračnu zajednicu po pitanju samog sticanja potomstva.

- Ovdje postoji mnogo zahtjevnih situacija koje se moraju definisati zakonom. A taj zakon moraju da naprave i ljudi od struke, pravnici i sociolozi, i da tu zaista učestvuje više grupacija -istakla je Sanja Sibinčić, generalni direktor Klinike za vatjelesnu oplodnju MedikoS.

Srpska ima zacrtan put u borbi za veće potomstvo i zato su i donesene brojne mjere za pronatalitetnu politiku.

- Suštinski moramo biti usmjereni da nas bude više, da bolje i kvalitetnije živimo - zaknjljčila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Da je veće potomstvo smisao života, poruka je i junakinje s početka naše priče.

- Mi svi mislimo da je lijepo dok smo sami, ali onog momenta kada postanete roditelj - to je nešto što nema cijenu i ne može da se opiše. Јa jedan dan sa djetetom dajem za sve one dane što sam bila sama - naglasila je Slađana Dragosavljević.