latinica  ћирилица
13/09/2019 |  17:29 | Autor: SRNA

Dodik - Vučić: Naći način za uređenje kuće Gavrila Principa (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas su tokom posjete rodnoj kući Gavrila Principa u selu Obljaj u Bosanskom Grahovu istakli da će u narednom periodu biti pronađen način za njeno dodatno uređenje, kao i poboljšanje prilaza.
Vučić i Dodik u kući Gavrila Principa - Foto: RTRS
Vučić i Dodik u kući Gavrila PrincipaFoto: RTRS

Vučić, koji se tokom posjete kući Gavrila Principa upisao u knjigu sjećanja, naveo je da će Srbija uvijek pomagati narodu Grahova i ovog kraja.

- Uvjeren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko djelo Gavrila Principa - napisao je Vučić.

Vučić posjetio rodnu kuću Gavrila Principa (Foto: RTRS)

Dodika, Vučića, generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikolu Selakovića, ministra finansija Srbije Sinišu Malog, te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića tokom posjete je dočekao delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBih Duško Radun.

U kući Gavrila Principa održan je i istorijski čas.

Јedan od potomaka Gavrilo Mile Princip je tokom obilaska Vučiću i Dodiku pokazao i fildžan koji je ponovo vraćen u kuću Gavrila Principa.

Dodik i Vučić u Grahovu (Foto: RTRS)

Predsjednik Srbije posjetio je i tročlanu porodicu Princip, koja živi pored kuće Gavrila Principa, a darivao je djecu iz porodice Čeko iz sela Obljaj.

Radun je na kraju Dodiku i Vučiću uručio poklone.

Obnovljena rodna kuća Gavrila Principa svečano je otvorena 28. juna 2014. godine, povodom stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Milorad Dodik u kuća Gavrila Principa (Foto: RTRS)

Odbor za obnovu kuće Gavrila Principa izrazio je zahvalnost tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Udruženju "Princip Srpski" iz Novog Sada i Zajednici Srba iz Milvokija, koji su materijalno pomogli obnovu.

U donjem dijelu kuće otvorena je muzejska postavka o Gavrilu Principu, dok je u gornjem rekonstruisan namještaj iz vremena u kojem se u njoj stanovalo.

Ispred kuće je tada otkrivena i spomen-bista Gavrilu Principu.