latinica  ћирилица
13/09/2019 |  17:53 ⇒ 14/09/2019 | 07:59 | Autor: RTRS

Uskoro početak razgovora sa Gaspromom o kraku Turskog toka kroz Srpsku

Predstavnici Instituta za građevinarstvo Banjaluka informisali su ministarku Golić danas da je Nacrt plana parcelacije za auto-put i gasovod od Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog, Bijeljine do Rače završen i spreman da bude stavljen na javni uvid.

Ovaj plan veoma je značajan za buduću trasu gasovoda Turski tok kroz Republiku Srpsku i jedan je od uslova za početak rješavanja imovinskih pitanja. Uskoro bi trebalo da počnu opsežni razgovori sa ruskom kompanijom "Gasprom".

Pripreme za trasu gasovoda kroz Republiku Srpsku teku po planu, tvrde u preduzeću "Gas Res". Završen je nacrt parcelacije za autoput,a samim tim i gasovoda koji će do konačnog usvajanja u Skupštini, proći javni uvid i Vladu.

- Usvajanjem tog plana stvaraju se uslovi za izradu studije izvodljivosti, idejnog projekta, glavnog projekta i ishodovanje građevinske dozvole - rekao je Ljubo Glamočić, direktor preduzeca "Gas Res".

Krak ruskog gasovoda Turski tok kroz Republiku Srpsku trebalo bi da ide iz Srbije trasom od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada i prati budući autoput. Opsežniji pregovori predstavnika Srpske i kompanije Gasprom počinje krajem septembra.

- Prošle nedjelje sam se sastao sa kompanijom koja je zadužena od Gasproma da radi biznis plan, mi smo im dali već neke informacije - istakao je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji.

Planirano je da krak gasovoda Turski tok ide kroz Bugarsku, što odgovara i Srbiji i Republici Srpskoj. Podsjećamo da su se ranije Bugari povukli iz projekta Јužni tok.

A osim povoljnijeg geopolitičkog položaja i energetske sigurnosti, gasovod Turski tok donijeće korist i privredi i povećanju domaćih i stranih investicija, saglasni su stručnjaci.