latinica  ћирилица
13/09/2019 |  18:40 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Dani sjećanja u Drvaru (FOTO)

U Drvaru je u toku centralna akademija Dani sjećanja, u pomen na sve srpske žrtve stradale u ratovima tokom 20. vijeka.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istakao da je 13. septembar važan dan za srpski narod,

- Istorijski ne samo zbog događaja 1995. godine nego zato što je ovdje danas predsjednik Srbije. Došli smo da kažemo da jesmo i da ćemo biti sa vama u svim budućim vremenima i procesima. Srpski narod je narod slobode - rekao je Dodik.

Ponosan sam da mogu da predstavljam Srbiju ovdje u Drvaru. Znam koliko vaša srca kucaju za Srbiju, istakao je na centralnoj akademiji u Dani sjećanja u Drvaru, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije pozdravio je dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Drvar.

- Vaš dolazak ovdje je potvrda da nikada nećemo biti ostavljeni, To što ostajemo ovdje je najveći poraz onih koji su nas htjeli protjerati, a da bismo ostali i opstali potrebna nam je vaša pomoć - dodao je episkop Sergije.

Dani sjećanja Drvar (Foto: RTRS)

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poručila je da je ova opština srpsko svjetlo u Federaciji BiH.

- Hvala što se večeras sa nama da se zajedno sjetimo i obilježimo stradanje Srba u zapadnokrajiškom opštinama. Trinaesti septembar je jedan od najtužnijih dana u istoriji Drvara. To je dan kada smo morali napustiti svoja ognjišta. Utočište smo našli u Srbiji i u Srpskoj i na tome ćemo vam uvijek biti zahvalni - rekla je Runićeva dodavši da je sada život Srba u Drvari i FBiH neprestana borba.

Dodala je da su, zahvaljujući pomoći vlade Srbije na račun ove opštine, od danas operativna sredstva za razne projekte u iznosu od dva miliona KM.

 Dani sjećanja Drvar (Foto: RTRS)

Tim povodom, otvorena je izložba "Opomena", posvećena stradanju Srba od 1991. do 1995. godine.

Dani sjećanja Drvar (Foto: RTRS)

Akademiji će, između ostalih, prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drvar (Foto: RTRS)

Dodik i Vučić obišli su danas i rodnu kuću Gavrila Principa u Grahovu.

Zvaničnici su posjetili i dječiji vrtić "Majka hrabrost" , a potom se sastali i sa načelnicima opština, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik Srbije rekao je tokom boravka u Drvaru da će Srbija pomoći ovoj opštini sa milion evra.