latinica  ћирилица
13/09/2019 |  18:52 ⇒ 21:26 | Autor: SRNA

Dodik o deklaraciji SDA: To je iluzija i priča o islamskoj državi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da najava SDA da će na sutrašnjem kongresu stranke usvojiti novu programsku deklaraciju predstavlja poruku kojom oni prizivaju nestabilnost i sukobe, te da sadržaj tog dokumenta predstavlja atak na ustavni poredak BiH.

- Oni odlično znaju da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske i svog grunta - istakao je Dodik danas u izjavi novinarima u Drvaru, gdje je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio vrtić "Majka hrabrost".

Dodik je rekao da je to njihova iluzija koju siju i priča o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju da budu većina, pa da uvedu šerijat, te poručio da Srpska to neće dozvoliti.

- Ako to usvoje, onda ću zatražiti da na bazi toga vidimo kako će se ponašati stranci - da li je to antidejtonsko djelovanje i pozivanje na reorganizaciju BiH? - upitao je Dodik.

On je naglasio da ta deklaracija predstavlja atak na ustavni poredak BiH.

- Republika Srpska ne dijeli takva razmišljanja, ne idemo u NATO i ne želimo da se pravi unitarna BiH. Prije će se BiH raspustiti nego što će biti unitarna - rekao je Dodik i dodao da svaki potez kao unitarnosti BiH znači odvlačenje Srpske izvan BiH.

Dodik je naglasio da je područje Drvara, Bosanskog Petrovca, Glamoča i Bosanskog Grahova srpski grunt i da je srpski narod naučio da su ovdje bili razni režimi i državni oblici, ali da su Srbi uvijek ostali na ovom prostoru, što je važno i što "moraju da nauče ovi iz Sarajeva".

Prema Dodikovim riječima, priča političkog Sarajeva o BiH kao građanskoj državi je podmukla podvala.

- Oni misle da su oni većinski narod i da time imaju sva politička prava. Misle da su Srbi naivni i blesavi da bi pristali na to - rekao je Dodik i poručio da ima Republike Srpske, ima srpskog naroda i biće ga sve više na ovim prostorima.

Dodik je podsjetio da su stranci i razni strani fondovi dali ogroman novac za povratak Bošnjaka na područje Republike Srpske, ali da je to bilo selektivno, jer se postavlja pitanje šta su dali za povratak Srba u Federaciju, a odgovor je ništa.

Komentarišući neformiranje Savjeta ministara, Dodik je rekao da je u BiH sve nakaradno postavljeno.

- BiH je postavljena kao nakaradana država i nije trebalo da preživi 1996. godinu, ali je neko sklepao - dodao je Dodik i podsjetio na neustavne odluke visokih predstavnika u BiH koji su mijenjali Dejtonski sporazum korištenjem bonskih ovlaštenja.

Dodik je podsjetio i na to da je bivši visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp ranije rekao da bonska ovlaštenja nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

U prijedlogu deklaracije, koju bi sutra trebao da usvoji Kongres SDA, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA "republika BiH", afirmacija "bosanskog jezika" kao "zajedničkog identiteta svih građana BiH", uspostavljanje "vrhovnog suda BiH", reforma policije...