latinica  ћирилица
13/09/2019 |  19:36 ⇒ 14/09/2019 | 10:07 | Autor: SRNA

Cvijanović: SDA izgubila kompas

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je SDA poprilično izgubili kompas, kao što je izgubila iz vida i politički realitet i činjenicu da u BiH žive tri naroda, te da nije moguće praviti nikakvu "Republiku BiH".

- Ne možete nikako oživljavati nešto što je bilo prije rata, prosto zato što smo imali rat, imali mučan period, nakon kojeg smo dobili Dejtonski sporazum - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da Dejtonski sporazum nije samo zaustavio rat, nego je uspostavio i kompletan ustavno-politički sistem u okviru BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, sa vrlo precizno izraženim mehanizmima zaštite nacionalnog interesa.

Cvijanovićeva je istakla da se ne može gajiti iluzija kako će na ovim prostorima biti "nekava Bosna po mjeri jednog naroda".

- Legitimno je da imate političke ciljeve i to ne mogu nikome da sporim, ali ako u ovakvoj zemlji koja je usporena i sada, kao i mnogo puta ranije, koja je pokazala svoje deficite i nesposobnosti, želite da dodatno otežavate takvim ciljevima, onda to radite namjerno i šaljete poruku drugima da nisu dobrodošli - istakla je Cvijanovićeva.

U prijedlogu deklaracije, koju bi sutra trebalo da usvoji Kongres SDA, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA "republika BiH", afirmacija "bosanskog jezika" kao "zajedničkog identiteta svih građana BiH", uspostavljanje "vrhovnog suda BiH", reforma policije.