latinica  ћирилица
13/09/2019 |  22:16 ⇒ 22:19 | Autor: SRNA

Trivićeva otvorila Međunarodne književne susrete

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci Međunarodne književne susrete u okviru kojih će se predstaviti više od 40 domaćih i stranih pisaca.
Natalija Trivić - Foto: SRNA
Natalija TrivićFoto: SRNA

Trivićeva je istakla značaj ove manifestacije, koja će ugostiti pisce iz 13 zemalja svijeta, u promociji pisane riječi i kulture čitanja na međunarodnom nivou.

- Ovi susreti su mjesto gdje se susreću pisci, pjesnici, ali i izdavači, sa željom da zajedničkom saradnjom stvore novu vrijednost - rekla je Trivićeva u obraćanju tokom otvaranja manifestacije.

Ona je dodala da je književnost oličenje društva i naroda, te da Ministarstvo sa zadovoljstvom podržava ovu, ali i sve druge manifestacije koje se odnose na književnost i izdavaštvo.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je ova manifestacija jedinstvena prilika da se u Banjaluci ugoste značajna imena svjetske književnosti.

- Osim toga, ovo je prilika i da mi predstavimo naša dostignuća i naše potencijale široj javnosti, te da uhvatimo korak sa svjetskim trendovima - rekao je Bjelošević.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji žiri Udruženja književnika jednoglasno je donio odluku da se književna nagrada ovogodišnjih susreta bude dodjeljena uglednom piscu Đorđu Lingvaglosi iz Rima.

- Najveće međunarodno književno priznanje Udruženja književnika Republike Srpske podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama u izdavačkoj djelatnosti Udruženja - rekao je Bjelošević.

On je napomenuo da će na svečanom zatvaranju u utorak, 17. septembra, 40 pjesnika govoriti svoje pjesme o vodi, tradicionalno biti održana u Krupi na Vrbasu.

- Oni će, takođe, u svijet poslati pjesničku poruku mira, simbolično puštajući u Krupu pjesme učesnika o vodi, a koje će u improvizovanoj boci porinuti u rijeku ovogodišnji dobitnik Đorđo Linvaglosa - rekao je Bjelošević.