X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
13/09/2019 |  22:34 ⇒ 22:34 | Izvor: RTS

Otkriven par "gigantskih mjehura" u središtu Mliječnog puta (FOTO)

Međunarodni tim koji koristi Јužnoafričku opservatoriju za radio astronomiju i "MeerKAT" teleskop, saopštio je da je otkrio par ogromnih mjehura u središtu Mliječnog puta, koji izgledaju kao veliki pješčani sat.
Gigantski mjehuri (Foto: SARAQ/Oxforf) -
Gigantski mjehuri (Foto: SARAQ/Oxforf)

Naučnici smatraju da je to jedna od najvećih struktura koja je ikada zapažena u našoj galaksiji i da je vjerovatno rezultat visokoenergetske erupcije koja se dogodila u blizini supermasivne crne rupe Mliječnog puta, prije više miliona godina. 

Uprkos tome što već dugo postoji u našoj matičnoj galaksiji, tek je nedavno moguće uočiti je, zahvaljujući naprednim instrumentima teleskopa, koji mogu detektovati radio emisiju čak i kroz guste oblake svemirske prašine.

Naučnici su u novom radu objavljenom ove nedjelje u časopisu Nature opisali strukturu u obliku pješčanog sata. Kako su naveli, dugačka je na stotine svjetlosnih godina.

- Središte naše galaksije je relativno mirno u poređenju sa drugim galaksijama sa vrlo aktivnim centralnim crnim rupama - rekao je Ijan Hejvud sa Univerziteta u Okfordu, glavni autor studije.

Uprkos tome, centralna crna rupa Mliječnog puta može, s vremena na vrijeme, postati netipično aktivna. Moguće je da je jedna takva aktivnost pokrenula događaje koji su rezulturali konstrukcijom nalik na pješčani sat, objasnio je Hejvud.

Prema mišljenju članova istraživačkog tima, novo otkriće bi moglo pomoći u rješavanju prethodnih misterija, pružajući odgovore o prirodi i nastanku magnetnih filamenata koji su primjećeni još osamdesetih godina prošlog vijeka.

Ove strukture su duge desetine svjetlosnih godina i široke su jednu svjetlosnu godinu.

- Radio mjehuri otkriveni "MeerKAT-om", sada mogu da rasvijetle porejklo filamenata - rekao je Farhad Јusef-Zadeh sa Univerziteta "Northwestern".

Više od 100 filamenata je u relaciji sa novootkrivenim mjehurima. Tim naučnika je vršio ultra-precizna osmatranja centra naše galaksije pomoću otkrivši da su "mjehuri - blizanci" skoro jednaki i po obimu i po obliku, što sugeriše da su nastali tokom nasilnog praska.

- Ovi ogromni mjehuri do sada su bili sakriveni odsjajem izuzetno svijetlih radio emisija iz centra galaksije - rekao je Fernando Kamilo iz Јužnoafričke astronomske opservatorije u Kejptaunu.

Ovim neočekivanim otkrićem postali smo svjedoci manifestovanja procesa kao što su galaktičko odlivanje energije i materije u Mliječnom putu, dodao je Kamilo.