latinica  ћирилица
14/09/2019 |  10:22 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije (FOTO)

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh danas je ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.
Promocija oficira u Beogradu - Foto: RTRS
Promocija oficira u BeograduFoto: RTRS

Najboljim kadetima Vojne akademije uručene su oficirske sablje, a najboljim sa Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije paradni bodeži.

Promociji su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Ana Brnabić, te srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je mladim oficirima Vojske Srbije da se Srbija oslanja na njihovu spremnost, znanje i vještine.

Vučić je u obraćanju podsjetio na velike bitke i hrabre pretke, poručivši mladim oficirima da su ešalon slobode i suvereniteta otadžbine.

On je istakao da Srbija poštujemo sve prethodnike ovih oficira koji su u ratu zaustavili prodor na srpsku zemlju, te istakao Košare.

- Pamtimo bombardovnje naše zemlje, ali i herojsku odbranu na Košarama i naše junake - rekao je Vučić i najavio da će uskoro biti otkriven spomenik Stefanu Nemanji nedaleko od mjesta na kome su danas.

Promocija oficira u Beogradu (foto: Tanjug/ Tanja Valić)

Prvi u rangu Medicinskog fakulteta VMA je Stefan Spirić, druga je Јelena Obradović, a treća potporučnik Marina Radovanović.

Prvi u rangu Vojne akademije je potporučnik Stefan Milićević, drugi je Miloš Basarić, treć Stefan Rašović.

Na svečanosti je pročitan i ukaz predsjednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika.

U letačkom dijelu programa nadlijetala su tri aviona Mig-29, tri aviona Orao, a zatim i tri aviona Supergaleb G4.

Prikazan je i novi helikopter H-145M, a zatim su u paru nadletili helikopteri Mi-17.

Letački program završen je naletom helikoptera Gama.