latinica  ћирилица
14/09/2019 |  11:37 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

Truman: General Mihailović i njegove trupe bili su ključni u postizanju savezničke pobjede

General Dragoljub Mihailović istakao se na izvanredan način kao vrhovni komandant Vojske Јugoslavije, a kasnije kao ratni ministar organizovanjem i vođenjem važnih snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Јugoslaviju od decembra 1941. do decembra 1944. godine, navodi se u obrazloženju odlikovanja koje je generalu Mihailoviću dodijelio tadašnji američki predsjednik Hari Truman.
Beograd: Trumanovo obrazloženje odlikovanja Mihailovića - Foto: SRNA
Beograd: Trumanovo obrazloženje odlikovanja MihailovićaFoto: SRNA

- Naporima njegovih trupa, mnogi američki piloti su spaseni i bezbjedno vraćeni u prijateljsku kontrolu. General Mihailović i njegove snage, iako su im nedostajale adekvatne zalihe i borili se pod ekstremnim poteškoćama, materijalno su doprinijeli savezničkom cilju i bile su ključne u postizanju konačne savezničke pobjede - ističe se u obrazloženju odlikovanja koje je potpisao Truman 29. mart 1948. godine, prenosi portal "Infosrpska".

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca sutra će biti obilježeno 75 godina od operacije "Halijard" ili "Vazdušni most", tokom koje su srpske antifašističke snage u Drugom svjetskom ratu spasile više od 500 američkih i savezničkih pilota, a tim snagama komandovao je general Јugoslovenske vojske u otadžbini Draža Mihailović.

Zbog spasavanja oko 500 američkih i ostalih savezničkih pilota, generala Mihailovića 29. marta 1948. godine odlikovao je tadašnji predsjednik SAD Hari Truman.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je juče u Beogradu na otvaranju izložbe "75 godina spasilačke misije 'Halijard'" da će SAD zauvijek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasili 500 američkih pilota u Drugom svjetskom ratu.

Ambasador Skot rekao je da je misija "Halijard" bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja, prenosi portal "Infosrpska".