latinica  ћирилица
14/09/2019 |  11:41 | Autor: SRNA

Kameron: Ne može se odbaciti opcija još jednog referenduma

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da se ne može odbaciti mogućnost još jednog referenduma u Velikoj Britaniji.
Dejvid Kameron (Foto:mirror.co.uk) -
Dejvid Kameron (Foto:mirror.co.uk)

Kameron je kritikovao strategiju aktuelnog britanskog premijera Borisa DŽonsona u vezi sa Bregzitom, uključujući odluku da suspenduje parlament uoči planiranog povlačenja iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, kao i odluku da iz stranke protjera 21 poslanika koji su glasali za blokadu "Bregzita" bez sporazuma.

- Ne može se odbaciti mogućnost još jednog referenduma jer mi smo zaglavljeni - rekao je Kameron za Tajms, uoči objavljivanja memoara.

On je optužio DŽonsona i ministra zaduženog za pripremnu koordinaciju u slučaju Bregzita bez dogovora Majkla Gova da su se užasno ponašali tokom kampanje uoči referendum o ostanku u EU.

Kameron je osudio i neke kolege koje su podržale kampanju za izlazak iz EU, a pritom su "rušili Vladu".

On je rekao da je zbog rezultata referenduma 2016. godine bio u dubokoj depresiji.

Kameron je podsjetio da su zagovornici napuštanja EU "imali veoma snažan emotivni argument", dok je opcija za ostanak "imala veoma snažne tehničke i ekonomske argumente".

Kameron je raspisao referendum 2016. godine nakon što je to obećao u izbornom manifestu Konzervativne partije 2015. godine.

On je vodio kampanju za ostanak u EU, ali je izgubio na referendumu nakon čega je najavio povlačenje sa mjesta premijera.