latinica  ћирилица
14/09/2019 |  14:14 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Izetbegović optužene za zločine nad Srbima nazvao "uglednim komandantima"

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je danas na Kongresu stranke u Sarajevu da su Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin kojima se sudi za zločine nad srpskim narodom, kao i Naser Orić "ugledni komandanti" tzv. Armije BiH koji prolaze "pravosudnu golgotu" s ciljem da budu diskreditovani.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Izetbegović je naveo da osim Dudakovića, koga optužnica tereti za ubistvo više od 300 Srba, Mahmuljina pod čijom komandom je bio i odred "El mudžahedin" koji je počinio najstravičnije zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na Vozući i Ozrenu, Orića koji je oslobođen zločina nad Srbima u Podrinju, "pravosudnu golgotu" prolaze i Ramiz Dreković, Ahmet Sejdić, Dragan Vikić, Јusuf Pušina.

On je istakao kako su iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni Bošnjaci, te da je nakon toga počela kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv "uglednih komandanata Armije i MUP-a RBiH".

- Očigledan cilj je kompromitovati ugledne komandante u svakom od korpusa Armije BiH, kao i u MUP-u BiH i time dokazati da su sve strane u ratu činile iste stvari, da nema bitne razlike - rekao je Izetbegović na Kongresu SDA kojem prisustvuje 1.209 delegata i brojni gosti.

On je ocijenio da je "kompromitovanje uglednih komandanata, ali i relativizacija istine o ratnim zbivanjima" krenula kao "politička i ideološka kontraofnaziva" nakon što nisu prihvaćene haške presude "Prliću i grupi", kao i Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću, koje je pomenuo u svom govoru.

Izetbegović je naveo kako su od najintenzivnije od završetka rata Srbija i Hrvatska ulagale, a da otvorena pitanja, poput demarkacije granica, nisu rješavana.

- Oba susjeda su nastavila da troše vodne resurse BiH bez pravične naknade. Hrvatska, uprkos opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Savjeta ministara, nije vratila imovinu naših firmi vrijednu milijarde evra - rekao je Izetbegović.

Na Kongresu će danas biti izabran predsjednik i potpredsjednici stranke, te članovi Glavnog, Etičkog i Nadzornog odbora. Izetbegović je jedini kandidat za lidera SDA.

Biće usvojen Statut SDA, kao i programska deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA "republika BiH", afirmacija "bosanskog jezika" kao "zajedničkog identiteta svih građana BiH", uspostavljanje "vrhovnog suda BiH", reforma policije.

Visoki funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović smatra da je deklaracija prilično radikalna, te da su postavljeni visoki ciljevi.

- Bojim se da ne oborimo motku u toj velikoj želji da ostvarimo što viši cilj - rekao je Mehmedović, koji kaže da je skeptik s obzirom na političku krizu u BiH i izostanak političkih faktora koji BiH doživljavaju kao svoju.