latinica  ћирилица
14/09/2019 |  14:19 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Gradiška: Održana manifestacije "Ideš li rode"

Tradicionalna kulturna manifestacija "Ideš li rode", koja se u Gradišci obilježava svake godine u znak sjećanja na lik i djelo Petra Kočića, održana je danas kod stare crkve Svetog Nikolaja u Romanovcima, gdje se ovaj veliki srpski pisac tajno vjenčao sa suprugom Milkom.
Gradiška: kulturna manifestacija "Ideš li rode" - Foto: SRNA
Gradiška: kulturna manifestacija "Ideš li rode"Foto: SRNA

U ovoj crkvi, gdje su se 18. septembra 1904. godine supružnici tajno vjenčali, danas je služena Sveta liturgija, nakon čega su proglašeni najbolji radovi učenika osnovnih škola koji su pristigli na literarni konkurs.

Radivoje Popović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i direktor Osnovne škole "Petar Kočić", rekao je da ovu manifestaciju održavaju od 2005. godine i dio je programa manifestacije "Gradiška jesen 2019".

On je istakao da je cilj manifestacija očuvanje sjećanja na lik i djelo Petra Kočića, te da je ona veoma značajna za Gradišku i Republiku Srpsku jer doprinosi očuvanju srpskog nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradiške Davor Glišić istakao je da ova manifestacija čuva od zaborava srpsku tradiciju i kulturu, naglasivši da je to veoma važno u današnjem vremenu kada se nameću lažne vrijednosti koje udaljavaju od istinskih tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda.

Predsjednik žirija Bojana Đuričić, koja je profesor srpskog jezika i književnosti, istakla je da je uvijek teško izabrati samo tri najbolja rada, posebno u ovom vremenu kada su umjetnost i pisanje manje vrednovani u društvu.

- Žiri uvijek želi da nagradi sve učesnike jer je hrabrost kada djeca ulaze u svijet pisane riječi i umjetnosti - rekla je Đuričićeva.

Prvo mjesto na konkursu osvojila je učenica Osnovne škole "Danilo Borković" iz Gradiške Irina Bailović, koja je istakla da joj je to prva nagrada na literarnim konkursima, a inspiraciju za pisanje pronašla je u djelima Petra Kočića.

Ona je rekla da je pisala o mukama kroz koje srpski narod prolazi kroz istoriju.

Drugo mjesto osvojila je Maja Zekanović iz Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora, a treće Danilo Šuvira iz Osnovne škole "Vasa Čubrilović" Gradiška.

Na literarnom konkursu "Ideš li rode" učestvovali su i učenici osnovnih škola "Sveti Sava" Dubrave, "Vuk Stefanović Karadžić" Turjak i "Petar Kočić" Nova Topola.