latinica  ћирилица
14/09/2019 |  15:19 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Regionalna poljoprivredna izložba i sajam Rogatica 2019

U Rogatici je otvorena 55. regionalna poljoprivredna izložba i sajam "Rogatica 2019". Sajam je okupio 80 izlagača koji žive na potezu od Rudog do Kalinovika.
Sajam poljoprivrede, Rogatica - Foto: RTRS
Sajam poljoprivrede, RogaticaFoto: RTRS

Na ovogodišnjem sajmu najviše pažnje privukli su proizvođači krompira. Dragan DŽida iz Rogatice godišnje proizvede četiri tone krompira po jednom dunumu zemlje, a njegovo sjeme je najbolje ocijenjeno na današnjoj izložbi.

- Izlažemo merkantilni krompir i sjemenski, a bavimo se i proizvodnjom sjemenskog krompira, stoka, ovce. Zastupili smo sve grane što seosko domaćinstvo treba da ima - rekao je DŽida.

Poljoprivredni institut Republike Srpske svake godine koristi sjeme ovog proizvođača za analizu jer se njegov krompir svrstava među najkvalitetnije u Srpskoj, a i šire.

- Uvozimo ogromne količine i značajne devize se odlijevaju za nabavku sjemenskog krompira, a vidimo da imamo vrijedne proizvođaće koji u ovom agroekološkim uslovima mogu da ostvare izuzetno dobre prinose, dobar kvalitet proizvoda i da mogu da ponude tržitvu kvalitetan sjemenski krompir - smatra Vojislav Trkulja direktor poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Osim proizvođača krompira sajmu su prisustvovali i uzgajivači krupnih i sitnih grla stoke. Igor Planojević prije nepune tri godine počeo je sa 30 grla koza, a danas ih ima trostruko više.

- Ubijeđen sam da dolazi vrijeme kada će selo ponovo doći do izražaja i preporučio bih svim mladim ljudima koji imaju uslove da se bave poljoprivrednom proizvodnjom - istakao je Planojević.

Lokalna vlast čini sve kako bi mještani Rogatice i okolnih sela nastavili tradiciju bavljenja poljoprivredom po kojoj su nadaleko poznati.

Ukupan nagradni fond na ovogodišnjoj izložbi iznosi 24.500 KM a sajam je u potpunosti finansiran sredstvima opštine Rogatica.