latinica  ћирилица
14/09/2019 |  16:10 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Bukvik: Obilježeno 27 godina od stradanja Srba

U Bukviku kod Brčkog služen je parastos i obilježeno 27 godina od stradanja 69 Srba. Ubile su ih 14. i 15. septembra 1992. godine njihove komšije, muslimani i Hrvati pripadnici tzv. Armije Republike BiH.

Pripadnici tzv. Armije BiH ubili su 69 mještana Bukvika. Simi Bašiću zvjerski su mučili i silovali suprugu Koviljku, koja je podlegla od posljedica torutre.

- Žena je odvedena u Boće i tamo je silovana. Odvedena je od djece i tamo su je silovali. Kasnije su je odvezli u Tuzlu za bolnicu - rekao je Simo Bašić iz Bukvika.

Uništeno je 1.197 srspkih kuća. Stanovništvo Bukvika zatvoreno je u 22 logora. Sistematski protjerano više od 4.000 Srba. Preživjele mještane i logoraše, najviše boli činjenica da se nalogodavci i izvršioci zločina, slobodno šetaju kroz Brčko i rade u institucijama distrikta Brčko.

- Mene je lično ispitivao Zekrija Mujkanović, koji je sada Јavni tužilac. On kao inspektor, trebao ja da zna ko je šta tada radio, oje bio u komnadnu kadru 108 HVO brigade, koje bio u civilnoj vlasti - naglasio je Slobodan Mijatović iz MZ Bukvik.

U Boračkoj organizaciji kažu da nema odgovora na pitanje zašto srpske žrtve nemaju ravnopravan tretman pred sudovima BiH.

- Moram podvući da su krivci i oni, koji nisu tužili na vrijeme, nisu tužili dobro, ali glavni krivac je onaj, sigurno ko nije osudio ili je sudio različito prema drugim narodima - smatra Ilija Јovičić predsjednik MZ Buvkik.

Živan Ilić iz BORS-a dodao je da ne postoje više ni iluzije da će tužilaštvo i sud Brčko distrikta da uradi bilo šta.

- Iako je čitav Bukvik i Bukvički plato, spaljen kompletan, etnički očišćen, pohapšen i pobijen - naveo je Ilić.

Tokom maja 2010. godine BORS-Brčko, podnio je krivičnu prijavu protiv odgovornih za zločin nad Bukvičanima.