latinica  ћирилица
14/09/2019 |  16:25 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Sudbina nestalih Srba sporedno pitanje Instituta za nestale i BiH pravosuđa

Vijenacima kod spomen-krsta na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu i parastosom u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji porodice nestalih sarajevsko-romanijske regije i Gornjeg Podrinja žele ponovo skrenuti pažnju da je sudbina nestalih Srba već godinama sporedno pitanje Instituta za nestale i BiH pravosuđa.

Srpska još traga za 1.660 nestalih civila i vojnika, a gotovo četvrtina, 394, nestala je u i oko Sarajeva.

Tanja Bjeljanić 6. septembra 1992. ostala je bez majke, oca i brata. Tanjini roditelji Stanojka i Slobodan Miladinović i brat Mile crna su statistika Srba iz Goražda i okoline, gdje je na spisku nestalih još 95 lica.

- Mučki su ih pobili. Brata smo uspjeli izvući, ali mamu i tatu nikada. Ni dan danas - rekla je Bjeljanićeva.

Ove godine identifikovano je 10 Srba koji su ekshumirani ranijih godina, pa i decenija, ali je proces traženja i ekshumacija na lokacijama za koje se sumnja da kriju posmrtne ostatke Srba sasvim zaustavljen.

- Sramota! Problemi su naravno, kao što ponavljamo sa Institutom za nestala lica i cijelim pravosudnim sistemom BiH. Nemamo saradnju sa Institutom, nikakve povratne informacije. Što se nas tiče, proces traženja je potpuno zaustavljen. Da li je to politika? Vidimo da se traže i ekshumiraji lica drugih nacionalnosti, samo se Srbi ne traže - rekao je Goran Timotija iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Svaka institucionalna borba srpskih porodica, pojedinačna i kolektivna, bila je uzaludna.FBiH i BiH Ustavni sud BiH još 2005. naložio je da po hitnom postupku objave sve informacije koje se odnose na sudbinu i mjesto gdje se nalaze nestali Srbi.

Nakon što je rješenje ostalo mrtvo slovo na papiru, 2011.godine izdato je novo: odgovornost za nestale Srbe u Sarajevu prešla je sa FBiH na BiH, jer su ratni zločini u nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH. No, sudbina nestalih Srba i dalje zapečaćena.

- Ni Institut ni Sud ni Tužilaštvo ne rade svoj posao. Predala sam Apelaciju Ustavnom sudu, krivičnu prijavu Tužilaštvu i ni dan danas nemam odgovora. Godine prolaze, a da li ćemo ih ikad više naći na ovakav način kako se radi - navela je Bjeljanićeva.

Јedino rješenje, apeluju porodice nestalih, jeste vraćanje procesa traženja nestalih na republički nivo. Većina nestalih Srba ekshumirana je u mandatu Komisije za traženje nestalih Republike Srpske, ali mnogi do danas bez imena i identiteta leže u prosekturama i spomen kosturnicama. Srbi nisu prioriteti ni identifikacija DNK analizom.