latinica  ћирилица
14/09/2019 |  16:36 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Borci i veterani Srpske jednoglasni u osudi Deklaracije SDA

Borci i veterani Republike Srpske jednoglasni u osudi Deklaracije SDA koju su nazvali pozivom za rat, kršenjem Ustava i prava druga dva konstitutivna naroda. Smatraju da odgovor Srspke treba da bude miran i poslan iz Narodne skupštine.

Nova programska deklaraciju SDA, koja u sadržaju donosi uspostavljanje "Republike BiH" je opasan dokument koji poziva na rat, poručuje Milomir Savčić predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske. Kaže nevjerovatno je da SDA ponovo poušava da prekraja BiH mimo volje druga dva konstitutivna naroda i entiteta.

- To je poziv na rat, prijetnja ratom, potpuna destabilizacija. To je zaista za čuđenje da se poslije svega što smo proživjeli i što nam se desilo ide tim putem, govori o tome. Apsolutno za svaku osudu - smatra Savčić.

Za veterane Republike Srpske ova deklaracija je potvrda da SDA sporovodi Islamsku deklaraciju na ovom prostoru. Poručuju da će dati maksimalan doprinos da ostane dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Oni moraju znati da su im snovi u potpunoj suprotnosti sa našim i da smo dali mnogo žrtava da bismo imali Republiku Srpsku. Nikome ne možemo zabraniti da sanja. Јedino nam je žao što je taj koji sanja takve snove izgleda zaboravio da je baš zbog tih snova ovdje i bilo krvoproliće - smatra Duško Vukotić iz Udruženja "Veterana Republike Srpske".

Ovim dokumentom još više se usporava proces traganja za skoro 37 hiljada nestalih kažu u Organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske. Ovo je finale politike SDA nakon ucjena i neformiranja Savjeta ministara i drugih organa na nivou BiH jer SDA bi da bude vlasnik BiH a zaboravljaju da mir donosi samo ravnopravnost sva tri naroda, poručuju iz ove organizacije.

- Ovo je nervoza njihova zbog neuspješnosti da svoju politiku baš 100 posto nametu tim više što Srbi sada nisu baš tako mekan orah kao što su Hrvati bili pa biraju za njih člana Predsjedništva i to im čini osjećaj neuspješnosti - istakao je Nedeljko Mitrković predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Mitrović kaže da će se prije raspasti BiH nego što će SDA da ostvari svoje ciljeve koji su suprotni miru. Kaže, SDA testira i međunarodnu zajednicu, žele da vide da li će imati podršku u svojim namjerama.