X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/09/2019 |  16:40 | Izvor: SRNA

Linta: SDA deklaracijom napada Dejtonski sporazum

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da usvajanje Programske deklaracije na Kongresu SDA predstavlja jedan u nizu napada najveće bošnjačke stranke na Dejtonski sporazum.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta smatra da je strateški cilj SDA ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne i islamske BiH u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju, a Srbi bili prisiljeni da se iseljavaju ili budu građani petog reda, saopšteno je iz Saveza Srba u regionu, čiji je Linta predsjednik.

- Apsolutno je jasno da SDA ne može da prihvati ključnu činjenicu da je Dejtonskim sporazumom BiH definisana kao državna zajednica koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutuvna naroda. Zbog toga je važno da se pokrene sveobuhvatna i suštinska borba za izvorni Dejtonski sporazum, koji je jedini stvarni garant ravnopravnosti i opstanka Srpske i srpskog naroda u BiH - poručio je Linta.

On navodi da treba uporno i dosljedno tražiti povratak 83 nadležnosti koje su otete od Republike Srpske i prenesene na nivo BiH.

- Republika Srpska treba da vrati svoje izvorne dejtonske nadležnosti među kojima su vojska, sud i tužilaštvo, indirektni porezi i mnogi drugi - rekao je Linta.

On ističe da SDA u Programskoj deklaraciji ponavlja neprihvatljive i lažne optužbe o agresiji Srbije i srpskog naroda na BiH s ciljem da ostvari ratne ciljeve svog prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

- Srbija i Republika Srpska neće nikad prihvatiti da se opravdana i veličanstvena borba srpskog naroda za slobodu naziva agresijom, niti će prihvatiti da su pripadnici tzv. Armije BiH tobože bili branioci BiH i da oni ne treba da budu procesuirani za brojne masovne i sistematski izvršene zločine nad srpskim narodom - poručio je Linta.

On navodi da se u Programskoj deklaraciji, između ostalog, ponavlja lažna i zlonamjerna teza o navodnom genocidu u Srebrenici i govori o skandaloznoj i neprihvatljivoj namjeri da se usvoji zakon o zabrani negiranja genocida.

- Srbija i Republika Srpska treba zajednički da vode borbu za istinu da je glavni krivac za rat u BiH bio muslimansli lider Alija Izetbegović i njegova antisrpska politika stvaranja islamske i unitarne BiH - navodi Linta.

Na današnjem Kongresu SDA trebalo bi da bude usvojena programska deklaracija u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA "republika BiH", afirmacija "bosanskog jezika" kao "zajedničkog identiteta svih građana BiH", uspostavljanje "vrhovnog suda BiH", reforma policije.