latinica  ћирилица
14/09/2019 |  17:34 ⇒ 17:37 | Autor: SRNA

Braneći zločince Izetbegović dokazao da ovakva BiH ne može da postoji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, stajući u odbranu optuženih za teške ratne zločine nad Srbima i Hrvatima u proteklom ratu, po ko zna koji put dokazao zašto ovakva BiH ne može i ne treba da postoji.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Ako su /Atif/ Dudaković, /Naser/ Orić, /Sakib/ Mahmuljin i manje znani zločinci ugledni komandanti, onda je jasno da Srbima i Hrvatima u Izetbegovićevoj zamišljenoj zajednici nema mjesta. On je danas potvrdio ono što mi govorimo godinama da su Sud i Tužilaštvo BiH godinama bili pod snažnom kontrolom SDA i dok je to trajalo nije bilo ni moguće da bude procesuiran bilo koji zločinac iz reda takozvane Armije RBiH - rekao je Dodik, komentarišući Izetbegovićeve izjave na Kongresu SDA.

On je ocijenio da SDA godinama nije branila zločince, već zločin koji su bošnjački ratni komandanti počinili nad Srbima i Hrvatima, smatrajući ga legitimnim.

- Logika po kojoj su se oni branili i sve učinili u odbrani je i moralno i pravno neodrživa jer zločin je zločin bilo da je počinjen u samodbrani, kao što Izetbegović obmanjuje javnost, ili su počinjeni u pokušaju da Srbi budu protjerani sa vjekovnih ognjišta, što je već istorijska činjenica - kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, Izetbegović u vezi sa odnosima sa susjedima Srbiji i Hrvatskoj nastavlja sa agresivnom retorikom koja ne može i neće izmijeniti činjenicu da je BiH okružena Srbijom i Hrvatskom, a da u njoj grunt imaju i Srbi i Hrvati.

- Niti ćemo mi otići odavde ostavljajući svoju kuću, niti će se Srbija i Hrvatska odreći svojih sunarodnika u BiH. Što prije to Izetbegović shvati, biće bolje za sve koji ovdje žive - rekao je Dodik.

Izetbegović je na Kongresu SDA u Sarajevu rekao da su Dudaković, Mahmuljin i Orić ugledni komandanti takozvane Armije BiH koji prolaze pravosudnu golgotu sa ciljem da budu diskreditovani.

On je rekao da su iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni Bošnjaci, te da je nakon toga počela kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv "uglednih komandanata takozvane Armije i MUP-a BiH.