latinica  ћирилица
14/09/2019 |  18:04 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Izetbegović: Ne odustajem od apelacije o imenu Republika Srpska

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je, nakon što je reizabran na funkciju predsjednika stranke, da nikada neće odustati od "borbe protiv diskriminacije" kada je riječ o nazivu Republika Srpska, te da je prihvatanje krize u formiranju vlasti jedini način da BiH krene naprijed.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Izetbegović je rekao novinarima da je "učinio sve da BiH izađe iz krize", ali da "ima istorijskih momenata kada je jedini način da se krene naprijed prihvatanje krize".

- Sa ovakvim ponašanjem gospodina Dodika, nama je bolje prije se suočiti sa tim nego kasnije - rekao je Izetbegović.

Govoreći o apelaciji kojom bi se osporio naziv Republike Srpske, Izetbegović je rekao da "nikad neće odustati od borbe protiv diskriminacije".

- Јedna od onih koje bodu oči jeste ta diskriminacija da se jedan entitet zove samo po jednom narodu. Kad ćemo šta raditi, o tome ćemo odlučiti - rekao je Izetbegović.

On kaže da je ovaj put reakcija međunarodne zajednice, sudija u Ustavnom sudu, a prije svega ljudi u srpskom korpusu koje ne predstavlja Dodik, bila takva da je procijenjeno da tome nije čas.

- Nije nikakva sramota u politici se predomisliti i na tome pričekati. Evo, predomislili smo se i pričekat ćemo - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je na drugi predsjednički mandat od četiri godine izabran na Kongresu stranke kao jedini kandidat, nakon što su ga sve organizacije u sastavu ove stranke jednoglasno nominovale za tu funkciju.