latinica  ћирилица
14/09/2019 |  18:42 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Nismo spremni da trpimo torturu bošnjačke političke elite

- BiH je moranje za Srbe i u tom moranju mi smo spremni da čuvamo mir, ali nismo spremni da trpimo torturu bošnjačke političke elite - istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik reagujući na Programsku deklaraciju SDA predloženu na današnjem kongresu ove stranke u Sarajevu.

U deklaraciji se ističe da je primarni i dugoročni cilj SDA usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina. Za predsjednika SDA ponovo je izabran Bakir Izetbegović.

Sve maske su pale. Radikalnom programskom deklaracijom SDA je i javno otkrila karte u pogledu daljeg djelovanja - od afirmacije bosanskog identiteta, zalaganja za reformu policijskih snaga pa do građanske Republike BiH. Za njih su to, kažu, legitimni politički ciljevi.

- To su želje SDA, to su politike za koje ćemo se mi boriti, za koje ćemo gledati da ubijedimo druge. Ništa se u ovoj zemlji neće desiti na silu, mora doći do konsenzusa - rekao je Izetbegović.

Očigledno je da se SDA duže vremena igra sa BiH koju bi htjeli po svome, odgovara srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, koji ocjenjuje da je izvorište ove, zapravo Islamska deklaracija Alije Izetbegovića. Poručuje da BiH nema bez Republike Srpske, koju ne mogu ukinuti, te da BiH održava međunarodni faktor, a razjedinjava ovo što radi SDA.

- Mi ćemo to veoma dobro pročitati i ukoliko je njima dozvoljeno da tako nešto rade, onda je sasvim normalno da mi smatramo da je nama dozvoljeno da se bavimo pitanjem samoopredijeljenja do otcijepljenja. Dakle, mi nemamo nijedan razlog da budemo s drugima koji nas ne žele, koji ne žele da prihvate te realnosti - naveo je Dodik.

Ističe da nema nikakve Republike BiH i da što se tiče Srba postoji samo Republika Srpska.

- BiH je za nas moranje. Mi smo u tom moranju spremni da čuvamo mir, ali nismo spremni da trpimo torturu bošnjačke političke elite - zaključio je Dodik.

Ljudi u SDA uspostavili su neke političke ciljeve koji nemaju veze sa realnošću, poručuje i predsjednica Srpske.

- Priča o vraćanju Republike BiH prosto je priča koja nema korjena ovdje, ne može naći uporište. Oni ne žele prosto da budu tolerantni, ne žele da sjednemo i uvažavamo jedni druge. Stalno je to neka priča o pravljenju tenzija, pravljenju pristiska, vraćanju na stare teme. Kad hoćete da pričate o budućnosti, da riješite neki konkretan problem, njih nema u toj priči - navela je Željka Cvijanović predsjednica Republike Srpske.

Nevjerovatno postavljenom i antiustavanom deklaraciju SDA ocjenjuju i u Ujedinjenoj Srpskoj.

- Očigledno je ona zamišljena kao percepcija jednog naroda, s druge strane negiranje ustava je da se srednji nivo vlasti naziva regionima, a ne entitetima i druga je stvar kako se to može provesti takva odluka. Na koji način možete sprovesti takvu politiku ako ne poštujete ustav, volju dva entiteta i tri naroda. Očigledno da se igra na nekakve nasilne metode - istakao je Nenad Stevandić predsjednik Ujedinjene Srpske.

Model građanske države koji predlaže bošnjačka strana apsolutno je neprimjenjiv, jer je BiH etnički podijeljena zemlja kojom se može upravljati jedino kroz federalizam, ocjenjuju i u HDZ-u.

- Igra na kartu brojnosti i 'građanstva' kako bi se obezbijedila dominacija jednog naroda je neprihvatljiva i rizična za BiH - smatra Dragan Čavić predsjednik HDZ-a.

I dok SDA deklaracija izaziva niz osuda i kritika koje pljušte sa svih strana, činjenica da će Izetbegović ostati na čelu SDA još jedan mandat nije nikakvo iznenađenje, jer je zapravo bio i jedini kandidat na kongresu ove stranke. Demokratski ili ne? Da li je to zbog njegove željezne ruke u stranci – neki su se zapitali....

- Јa mislim da je obratno, da sam ja dobio ovakvu podršku upravo zato što nisam vladao gvozdenom rukom, nego što sam praštao ljudima - rekao je Izetbegović.

Da li je baš tako?

- Јa bih zamolio za tišinu, ako nekoga ne zanima ovaj izvještaj, može otići na kafu ili izaći - dodao je on.

I dok u izvještaju o prošle četiri godine nije štedio Izetbegović hvalospjeve na svoj račun, za neostvarene ciljeve krivio je druge, najviše vlasti Republike Srpske, SNSD i Milorada Dodika. Žalio se Izetbegović, između ostalog, i na zastoj puta ka NATO, ali i na uklanjanje Bošnjaka iz vrha bh. pravosuđa, te na hapšenja i optužnice protiv, kako ih nazva, uglednih komandanata, Dudakovića, Mahmuljina i drugih, pa i Nasera Orića koji se i pojavio na današnjem kongresu SDA.