latinica  ћирилица
14/09/2019 |  18:53 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Bosanski Petrovac: Sjećanje na progon Srba

U Bosanskom Petrovcu obilježena je 24-ta godišnjica od progona Srba iz ove zapadno-krajiške opštine, pod nazivom Dani sjećanja.

Za sve stradale Srbe iz ovoga kraja služen je parastos u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Današnjem obilježavanju prisustvovali su i brojni Srbi iz Republike Srbije.

Pod naletom petog korpusa takozvane Armije BiH, koju je predvodio Atif Dudaković, sa udruženim snagama HVO, 15.000 Srba iz Bosanskog Petrovca, u samo jednom danu, napustilo je svoja ognjišta. Bjega iz rodnog mjesta i danas se sjećaju.

- Mislio sam da je to put bey povratka. Kiša nas je pratila kao da je oplakivala taj događaj - prisjetio se Mirko Kecman.

Zločini takozvane Armije BiH nisu stali progonom Srba. Prema podacima Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Republike Srspske, muslimanski vojnici 15. septembra u Bosanskom Petrovcu, streljali su između 24 i 28 srpskih civila i vojnika.

- Sa ovog prostora još nikad niko nije odgovarao. Sa ovog prostora nije, sudski procesi su u toku ali još niko nije konkretno odgovarao - rekao je Milovan Ostojić iz Boračke organizacije Petrovac - Drinić.

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić naveo je da žele da pošalju poruku da žele mir, toleranciju i razmjevanje.

Za sve stradale Srbe od 1991. do 1995. godine, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla služen je parastos i na ovaj način obilježen Dan sjećanja.

- Sjećamo se svega kako je bilo svih tih događaja ali moramo snaći snage da idemo dalje - rekao je mitropolit Hrizostom.

U ljeto i jesen 1995. godine, tokom egzodusa Srba iz zapadnokrajiških opština, protjerano je 120 hiljada lica, a ubijeno 1660 srpskih civila i vojnika.