latinica  ћирилица
14/09/2019 |  21:39 | Autor: SRNA

Karlica: Još se traga za 83 ljudi

Dan poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske obilježen je u Prijedoru na čijem području se traga za 83 ljudi, od kojih su 43 srpska vojnika.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Predsjednik gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica istakla je kako već četiri-pet godina nema ekshumacije da bi porodice pronašle mir, a posmrtni ostaci oni koji su stradali bili dostojno sahranjeni.

Ona je apelovala da svi koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci bilo koje nestale osobe da bar anonimno upute dojavu ili ovoj organizaciji ili Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina.

Karlica je navela da je proces traženja nestalih utihnuo kada je taj posao prenesen na nivo BiH, posebno kada je riječ o srpski žrtvama.

- Na području regije Prijedor još se traga za 83 lica, od toga 43 vojnika, a ostalo civili. Od prošle godine više niko i ne dolazi da pita hoće li biti pronalaska. Činjenica je da mnogi od njih nikada neće biti ni pronađeni ni identifikovani - rekla je Karlica večeras novinarima.

Pomen poginulim i nestalim borcima služen je večeras u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru, a prisustovala mu je i Ranka Lekanić, koja je 18 godina čekala da budu pronađeni posmrtni ostaci njenog supruga Ilije koji je poginuo u Hrvatskoj 1995. godine.

Ona je ispričala da je poslije toliko godina dobila "samo kutijicu gdje je bilo malo kostiju", ali da joj je bilo mnogo lakše kada ih je sahranila.

- Skinula sam teret koji sam nosila 18 godina - rekla je Lekanićeva.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandra Miljuš rekla je da je ovo prilika da se sjete onih koji su poginuli i nestali, da im se da pomen, ali i ukaže da se na ovim prostorima žele suživot i mir.

Nakon pomena, ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu "Za krst časni" u Prijedoru položeni su vijenci.