latinica  ћирилица
15/09/2019 |  08:01 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Banjaluka: Obilježavanje Dana nestalih i poginulih

U Banjaluci će danas biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu u kome su za slobodu i stvaranje Republike Srpske živote dala 23.184 borca, a ubijeno je i nestalo više od 6.000 civila.
Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci - Foto: RTRS
Hram Hrista Spasitelja u BanjaluciFoto: RTRS

Republika Srpska i dalje traga za 1.660 civila i vojnika nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Programom obilježavanja planirano je da u 11.00 časova u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci bude služen parastos poginulim borcima.

Polaganje vijenaca na spomeniku poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija planirano je u 11.40 časova, a na spomen-kosturnici na Novom groblju u 12.30 časova.

Obilježavanju Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine, koju čine poslanici Srđan Mazalica, Davor Šešić, Јelena Trivić i Andrea Dorić.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da Srpska nije zadovoljna procesom traženja nestalih, jer Institut za nestala lica BiH ima političku funkciju i selektivno pristupa procesu identifikacije i traženja nestalih.

On je naveo da je u ovoj godini identifikovano samo 10 Srba.