latinica  ћирилица
15/09/2019 |  11:00 ⇒ 11:01 | Autor: SRNA

Karan: Cilj - unitarizacija BiH i dominacija bošnjačkog naroda

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je Srni da je Programska deklaracija SDA u potpunosti usmjerena ka unitarizaciji BiH i dominaciji većinskog, bošnjačkog naroda nad druga dva, srpskog i hrvatskog.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

- Njihov koncept i viđenje BiH, prema ovoj deklaraciji, je politički proces unitarnog uređenja i pokušaj negiranja ostala dva naroda. To je apsolutno antidejtonsko ponašanje SDA i u tom smislu svi bi trebalo da reaguju na ovakvu inicijativu, pa čak i onaj dio međunarodne zajednice i mentora SDA koji se tobože najviše zalažu za poštivanje Dejtonskog sporazuma - naglasio je Karan.

On je istakao da ova politička deklaracija u kojoj se SDA zalaže za "republiku BiH", sa ustavno-pravnog aspekta govori da SDA želi da mijenja ustavno uređenje BiH koje ona već ima.

Sadašnji Ustav karakteriše BiH kao složenu državnu zajednicu dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Ustav je definisao ko su nosioci suvereniteta zemlje - a to su entiteti i konstitutivni narodi - istakao je Karan.

Profesor ustavnog prava je pojasnio da je BiH specifična složena državna zajednica, čiju složenost karakteriše multietičnost, multikefalnost, multipliciranost, te da se BiH zasniva na dva osnovna principa - paritet i konsenzus.

- S toga, iza ovakve namjere SDA i pominjanja 'republike BiH' stoji jasna namjera promjene oblika državnog uređenja BiH. To je prevelika i ozbiljna stvar, jer navodima u ovoj deklaraciji ruši se kompletan Ustav BiH, ustavno-pravni poredak i sistem na kojima BiH počiva. Bilo koja akcija na realizaciji tog plana bila bi protivustavna, kažnjiva i, sa političkog aspekta, imala bi dalekosežne posljedice - ukazao je profesor Karan.

On je upozorio da bi ovakav njihov koncept uređenja BiH ukinuo Republiku Srpsku i pretvorio je samo u jednu teritoriju i ništa više od toga.