latinica  ћирилица
15/09/2019 |  11:30 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske na deklaraciju SDA

Dan nakon što je SDA usvojila programsku deklaraciju a koja predviđa "republiku BiH", oštra reagovanja iz Srpske.

Rezolucija SDA je rezolucija muslimanskog naroda u BiH i poziva na sukobe, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Programska deklaracija SDA potvrdila je da se ciljevi ove stranke nisu promijenili od 1991. godine kada ju je vodio Alija Izetbegović i da su još u ratnim rovovima gdje su im interese branili mudžahedini, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da je Programska deklaracija SDA, kojom je predviđeno uspostavljanje "republike BiH", ratni poklič, a ne poziv za saradnju.

Zamjenica predsjednika Demosa Spomenka Stevanović ocijenila je Programsku deklaraciju SDA koja predviđa "republiku BiH" kao nešto što je nesprovodivo, što će doprinijeti pogoršanju političkih odnosa i daljoj radikalizaciji.

Šef kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac smatra da je Programska deklaracija SDA donesena s ciljem rušenja Dejtonskog sporazuma što znači nestanak BiH, te da Republika Srpska u tom slučaju treba da postane država.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je Srni da je Programska deklaracija SDA u potpunosti usmjerena ka unitarizaciji BiH i dominaciji većinskog, bošnjačkog naroda nad druga dva, srpskog i hrvatskog.

Usvajanjem Programske deklaracije, koja, između ostlog, predviđa "republiku BiH", SDA uvodi BiH u novu konfuziju i doprinosi nastavku puta u njenu neizvjesnost, rekao je nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.

Politički analitičar Aleksandar Pavić izjavio je da je SDA Programskom deklaracija istakla ratnu zastavu i pokazala da Bošnjaci nisu zainteresovani za suživot, već za dominaciju u BiH, čak i po cijenu rata.
 
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da se SDA vraća u mračnu prošlost i da će njihovi snovi o "republici BiH" ostati samo mrtvo slovo na papiru Programske deklaracije usvojene na stranačkom Kongresu.

Istočno Sarajevo nikada neće postati dio administrativnog područja grada Sarajeva, kako je to predviđeno u deklaraciji SDA, izjavio je danas Srni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i ukazao da je ovakva politika otjerala iz Sarajeva 200.000 ljudi.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske traži od svih institucija Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH da se energično suprotstave svim pokušajima ugrožavanja i omalovažavanja Republike Srpske.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković izjavio je da je Programska deklaraciju SDA koja predviđa "republiku BiH" pravno i politički naštavan dokumen i loš marketinški potez stranke koja je na silaznoj putanji.

Kongres na kome je izabran Bakir Izetbegović za ponovnog predsjednika SDA je nastavak politike Alije Izetbegovića navodi se u saopštenju Udruženja građana Istočna Alternativa.

Na Kongresu SDA sinoć je usvojena Programska deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.