latinica  ћирилица
15/09/2019 |  13:08 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

HNS: Politička deklaracija vodi rušenju temelja BiH

Hrvatski narodni sabor u BiH saopštio je danas da je Programska deklaracija SDA neprihvatljiva za Hrvate i da vodi rušenju temelja BiH.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

Iz HNS-a su odbacili ciljeve i smjer djelovanja koji su definisani u ovoj deklaraciji, koju smatraju potpuno neprihvatljivom za opstanak i stabilnost BiH.

- Ovakva deklaracija je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima sa partnerima sa bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države - ravnopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potporno suprotan smjer - navodi se u saopštenju.

Iz HNS-a podsjećaju da je BiH jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda.

- BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda - ukazuju iz HNS-a.

U saopštenju se navodi da je Programska deklaracija SDA dokaz organizovanog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH.

- Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamjerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istovremeno provodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije - ističu iz HNS-a.

Iz HNS-a pozivaju političke predstavnike Bošnjaka da se vrate razgovorima za pravedna rješenja koja će svima u BiH donijeti dobro.

- Budući da postojeća rješenja ne obezbjeđuju punu ravnopravnost, neophodno je izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se obezbijedilo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Na to nas obavezuju presude sudova i upozoravaju evropski zvaničnici - navode iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu da je neophodno što prije pronaći široki politički i društveni konsenzus i time obezbjediti stabilnu političku atmosferu, formirati vlast i vratiti se putu prema EU i NATO-u.

- Svi drugi potezi, poput Programske deklaracije SDA, su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti dio projekta rušenja BiH, nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrijednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i građana BiH - poručuju iz HNS-a.